Haku

"Sain toki apua, jos älysin kysyä jotain". Tiedotusopin opiskelijoiden kokemuksia ohjatusta harjoittelusta vuosina 2003 ja 2004.

QR-koodi

"Sain toki apua, jos älysin kysyä jotain". Tiedotusopin opiskelijoiden kokemuksia ohjatusta harjoittelusta vuosina 2003 ja 2004.

Hakutermit:

journalistikoulutus, tiedotusoppi, työharjoittelu, työnohjaus, työssäoppiminen, yliopisto

Tutkielmassa kuvataan Tampereen yliopistossa vuosina 2003 ja 2004 tiedotusopin ohjatun työharjoittelun suorittaneiden opiskelijoiden harjoittelukokemuksia. Erityinen kiinnostuksen kohde on harjoittelun ohjauksen järjestäminen: Minkälaista ohjausta opiskelijat ovat saaneet ennen harjoittelua, sen aikana ja sen jälkeen? Ovatko opiskelijat olleet tyytyväisiä ohjaukseen? Mitä opiskelijat ovat oppineet harjoittelun aikana ja miten harjoittelujakso suhteutuu muuhun opiskeluun? Analyysissa vertaillaan eri vuosina harjoitelleita opiskelijoita toisiinsa silloin, kun heidän kokemuksissaan ja mielipiteissään esiintyy eroja. Hedelmällinen mahdollisuus vertailulle syntyi, koska harjoittelun ohjauskäytännöt muuttuivat jonkin verran vuonna 2004. Tiedotusopin laitoksella haluttiin kokeilla vuonna 2004 aiemmasta poikkeavia ohjaustapoja.

Tutkimus on luonteeltaan evaluatiivinen tapaustutkimus. Tutkimusaineiston pääasiallisena keruumenetelmänä käytettiin lomakekyselyä. Kyselyyn vastasi yhteensä 50 opiskelijaa, joista 25 oli harjoitellut vuonna 2003 ja 25 vuonna 2004. Vastausprosentiksi muodostui 82 %. Kyselylomakkeen kysymykset olivat luonteeltaan sekä avoimia että suljettuja, joten vastauksissa oli mahdollisuus itsenäiseen pohdiskeluun. Lisäksi analysoin 29 harjoitteluraporttia, jotka tarkensivat osaltaan kyselylomakkeen vastauksia ja toimivat kyselylomakkeen vastausten luotettavuuden tarkistajina. Tutkimusaineiston analysointimenetelmät ovat siis sekä kvalitatiivisia että kvantitatiivisia.

Tutkimuksen keskeiset tulokset osoittavat, että harjoittelun ohjauskäytäntöihin tulee kiinnittää erityistä huomiota. Vuonna 2004 harjoitelleet opiskelijat olivat tyytyväisempiä ennen harjoitteluun lähtöä annettuun ohjaukseen kuin vuonna 2003 harjoitelleet. Tämä osoittaa, että uudet ohjauskäytännöt olivat tervetulleita. Lisäksi harjoittelun jälkeen yliopistolla järjestettiin vuonna 2004 palautekeskustelu, jonka opiskelijat arvottivat hyväksi ohjauskäytännöksi. Harjoittelun aikana tapahtuvaa ohjausta pitäisi sen sijaan kehittää ja tasapuolistaa. Tätä kirjoitettaessa perehdyttämis-, ohjaus- ja palautekäytännöt vaihtelevat hyvin paljon eri harjoittelupaikoilla. Tiedotusopin laitos ei ole määritellyt harjoittelujaksolle oppimistavoitteita, joten opiskelijat eivät välttämättä miellä harjoittelua oppimisjaksoksi. Harjoittelu jää vielä varsin irralliseksi osaksi opintoja eikä harjoittelun eri osapuolten välillä ole tarpeeksi yhteistyötä.

Tallennettuna: