Diminuutiotekniikkaa Jacob van Eyckin Der Fluyten Lust-hof -kokoelman psalmissa 134 sekä omissa sovituksissa neljään virsisävelmään - Hiltula, Hannu (Sibelius-Akatemia, 1999)
Tiivistelmä: Diminuutiotekniikka oli vallitseva melodisen koristelun muoto I500-luvulla. Tuolloin kirjoitettiin myös useita aihetta käsitteleviä oppaita. Oppaissa opetettiin, miten melodian pitkät nuottiarvot korvataan pienempiä nuottiarvoja sisältävillä kuvioilla, diminuutioilla. Hollantilaisen Jacob van Eyckin (I590-n.I657) Der Fluyten Lust-hof -kokoelmassa käyttämä diminuutiotekniikka pohjautuu läheisesti I500-luvulla kirjoitettujen oppaiden ohjeisiin. \n Tämä lopputyö on toteutettu projektina, joka painottui 1/3 kirjalliseen osuuteen ja 2/3 käytännön osuuteen. \n Kirjallinen työ jakaantuu kolmeen osaan. Aluksi annetaan yleiskuva Jacob van Eyckistä ja hänen Der Fluyten Lust-hof -kokoelmastaan. Toisessa osassa esitellään diminuutiotekniikan taustaa, I500-luvulla julkaistuja diminuutio-oppaita sekä Jacob van Eyckin käyttämää tekniikkaa. Lopuksi kuvataan projektin käytännön osuutta. \n Projektin käytännön osuus muodostui neljästä afroamerikkalaisiin musiikkityyleihin pohjautuvasta virsisovituksesta. Virsien sävelmät löytyvät sekä Der Fluyten Lust-hof- kokoelmasta että Suomen 1uterilaisen kirkon nykyisestä virsikirjasta. Tätä projektia varten koottu yhtye esitti sovitukset ja ne myös nauhoitettiin Virsiä cd-levyksi. Levyllä kuultavat improvisoidut soolot ovat tämän päivän sovellusta 1500-luvun diminuutiotekniikasta.