Benjamin Britten: Kirkkoparaabelit - Harek, Marjut (Helsinki : Sibelius-Akatemia, 1992)
Tiivistelmä: Tämän kirjallisen työn kohteena ovat Benjamin Brittenin kirkkoparaabelit (Kuovijoki, Palava Pätsi ja Tuhlaajapoika). Britten oli englantilainen säveltäjä, joka eli vuosina 1913–1976. Kirkkoparaabelit syntyivät Japanin matkan seurauksena, jossa Britten näki perinteisen no-näytelmän ja sai siitä idean ja vaikutteita paraabeleihinsa. Britten ei tarkoituksella käyttänyt paraabeleistaan nimitystä ooppera, vaan nimenomaan paraabeli kirkkotilaan. Hän uskoi, että vaatimattomampi nimitys ikäänkuin poistaa esteet katsojien ja esittäjien väliltä. \n\n Kirjallisen työn alussa on lyhyesti kerrottu Brittenin elämänkerta ja tyyli sekä japanilaisista no-näytelmistä. Kirkkoparaabeleiden tarkastelussa on lähdemateriaalina käytettu Brittenin elämästä kertovaa kirjallisuutta, oopperakirjallisuutta sekä lehtiartikkeleita. Lisäksi lähteinä ovat olleet Helsingin juhlaviikkojen käsiohjelmat vuosilta 1975 ja 1976, YLE:n nauhoitus Kuovijoesta sekä levytykset paraabeleista. \n\n Britteniä voidaan pitää englantilaisen oopperan uudelleensynnyttäjänä. Brittenin, Peter Pearsin ja heidän perustamansa English Opera Companyn yhteistyön ansiosta englantilaisesta oopperasta tuli elinvoimainen taidemuoto. Kirkkoparaabeleissa Britten on onnistuneesti yhdistänyt perinteisen vaikutelman johonkin aivan uuteen ja kehittänyt myös uuden, pelkistetyn näyttelemistyylin. Paraabelit ovat sävellysteknisesti edistyksellisimmät Brittenin musiikkidraamallisista teoksista.
Kirjallinen työ.
Keywords: Britten, Benjamin, -- 1913-1976.; musiikkianalyysi; kirkkomusiikki; paraabelit