Haku

DevOps in regulated environment

QR-koodi

DevOps in regulated environment

Tämän lopputyön aiheena on tutkia DevOps-ohjelmistotuotantomallin soveltuvuutta, hyötyjä sekä haasteta Wallac Oy:n ohjelmistotuotannon yksiköissä. Yritys suunnittelee ja valmistaa analyysilaitteistoja, instrumentteja, reagensseja, analyysipaneeleja sekä ohjelmistoja raskausajan ja vastasyntyneiden seulontaa varten.

Modernit ohjelmistotuotantomallit ovat saavuttaneet laajaa suosiota valtaosassa ohjelmistoja kehittävissä yrityksissä. Tästä huolimatta, jotkin yritykset ovat hitaampia omaksumaan uusia työskentelymalleja. Esimerkiksi lääkinnällisiä laitteita ja ohjelmistoja suunnittelevissa yrityksissä modernien työtapojen omaksuminen on vaikeaa, sillä alaa säätelee lukuisat regulatiiviset vaatimukset.

DevOpsin määrittely on kirjavaa. Yleisin määritelmä kuvaa sen olevan yhteistyötä ohjelmistokehityksen sekä ohjelmistopalvelujen välillä. DevOps yhdistää ketterän ajatusmallin kokonaisvaltaiseen työkalujen tarjoamaan automaatioon. DevOpsin työvaiheet ovat suunnittelu, koodaus, integrointi, testaus, toimitus, julkaisu, tuotantokäyttö sekä monitorointi. Jatkuvuus on DevOpsin ytimessa ja se sisältää jatkuvan integraation, jatkuvan toimituksen, jatkuvan julkaisun sekä jatkuvan palautteen.

Ohjelmistojen rooli on kasvanut terveysteknologian alalla. Lääkinnälliset laitteet, myös ohelmistot, voidaan kategorisoida kahteen ryhmään: laitteet joita käytetään ihmisten hoitotyössä sekä in vitro diagnostiset -laitteet, joita käytetään ihmisestä kerättyjen näytteiden tutkimiseen. Lääkinnällisen ohjelmiston kehittämisen erityispiirteenä ovat regulatiiviset vaatimukset sekä mahdollinen riski potilasturvallisuudelle.

Tutkimus toteutettiin teemahaastatteluna Wallac Oy:n ohjelmistoyksiköiden henkilökunnalle. Haastattelukysymykset muodostettiin kirjallisuuskatsauksen pohjalta, jonka aiheina olivat DevOps sekä regulatiivisen alan ohjelmistokehitys. Haastattelut nauhoitettiin, litteroitiin ja tulokset tulkittiin laadullisen tutkimuksen menetelmillä.

Keskeiset tulokset osoittavat, että DevOps on suositeltu toimintamalli lääkinnällisiä laitteita ja ohjelmistoja kehittävälle yritykselle, joka on siirtymässä kohti pilvipohjaisia ratkaisuja. DevOps voi tarjota useita etuja regulatiivisten vaatimusten kanssa työskenteleville yrityksille, jotka kehittävät ohjelmistoja. Näitä ovat esimerkiksi nopeampi tuotteen toimitus markkinoille, parempi laatu, monipuoliset uravaihtoehdot sekä parempi työtyytyväisyys työn ja muun elämän helpomman yhteensovittamisen myötä. DevOps-mallin haasteet regulatiivisten vaatimusten näkökulmasta liittyvät ennen kaikkea dokumentaatiovaatimuksiin ja sen automatisaation vaikeuteen sekä prosessin hidastumiseen ilmoitetun laitoksen hyväksyntäkäytäntöjen vuoksi.

Tallennettuna: