Tikkurila OY:n pääkonttori, vanha osa; Kuninkaalantie 1

Dickursby Oljeslageri -tehdas perustettiin Tikkurilaan Keravan joen varteen yli sata vuotta sitten, vuonna 1862, vuosi sen jälkeen, kun rautatie oli rakennettu kulkemaan Tikkurilan läpi. Kokonaisuuden ensimmäinen rakennus oli nykyinen Kulttuuritehdas Vernissa. Tikkurilan öljytehtaan ydintoiminta laajeni vuonna 1919 perustetun tekno-kemiallisen osaston perustamisen myötä. Uudella osastolla valmistettiin lakkoja ja tölkkimaaleja. Tehtaan uudet rakennukset rakennettiin vernissatehtaan pohjoispuoleiselle alueelle, junaradan varteen. Yli vuosisadan tehdas toimi aivan Tikkurilan keskustassa nykyistä Dixin kauppakeskusta vastapäätä. Toiminta siirtyi 1940-luvun lopulta lähtien pikku hiljaa Keravanjoen eteläpuolelle Kuninkaalan kaupunginosaan. Arkkitehti Woldemar Baeckmannin suunnitelma Tikkurilan tehtaiden hallintorakennus valmistui v. 1960 Keravanjoen etelärantaan. Pääkonttori on rakentunut monessa vaiheessa nykyiseen laajuuteensa. Alkuperäinen, joen suuntainen rakennusmassa on kaksikerroksinen ja siinä on täysmittainen maanpäällinen kellarikerros ja ullakko. Rakennuksessa on loiva kahteen suuntaan kallistuva pulpettikatto. Alunperin rakennuksen pääsisäänkäynti sijaitsi itäpäädyssä. Päädyssä ylempi kerros työntyi alempaa kerrosta ulommas, jolloin sisäänkäynnin ylle muodostui katos. Päädyn uloke jäi vuonna 1982 tehdyn laajennuksen alle, mutta se palautettiin myöhemmin tämän laajennuksen purkamisen yhteydessä vuonna 2014. Toinen siipiosa rakennettiin vuonna 1995. Nykyinen pääsisäänkäynti sijaitsee pääkonttorin ja vuonna 1984 rakennetun laboratorion ja nivelosassa. Rakennukset yhdistettiin vuonna 2005. Julkisivun yleisilme on horisontaalinen. Pitkiä julkisivuja rytmittävät kaikissa kerroksissa nauhaikkunarivistöt. Ullakkokerroksessa on yläikkunat. Pitkillä sivuilla ikkunanauhojen alapuolella on teräslevyä ja välipohjien kohdat on merkitty vaakasuuntaisella sinisellä laatoituksella. Nauhaikkunarivistöä rytmittävät vertikaaliset pystykaistat pilarien kohdalla ja ikkunoiden välissä. Päätyjen julkisivumateriaaleina on käytetty puhtaaksimuurattua punatiiltä, jota keventää keskellä olevat ikkunakentät. Luoteispäädyssä on korkea tiilipiippu. Alunperin pääkonttorissa oli 40 eri kokoista työhuonetta. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsivat kirjanpito-osastot, palkkakonttori, postitus- ja puhelinkeskus. Toisessa kerroksessa oli muun muassa tehtaan johdon tilat.

Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Tikkurila OY:n pääkonttori, vanha osa; Kuninkaalantie 1

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Vantaan kaupunginmuseo
Inventaarionro
100353971V (pysyvä rakennusnumero)
Valmistus
1960 (Arvioitu valmistumisaika)
Kuninkaalantie 1, Kuninkaala 64
Suunnittelu
Suunnitteluaika ajoittamaton
Woldemar Baeckman, Alkuperäinen pääsuunnittelija
Aiheet
Kuvaustiedot Anne Silanto 18.08.2015
sulje

Vaikuta Finnan kehittämiseen ja vastaa kyselyyn!

Kerro kokemuksistasi ja tarpeistasi

Avaa kysely

Ei kiitos!