Haku

Kyrkoby skola, koulurakennus 1, ent. Kyrkoby folkskola, koulurakennus 1, Kyrkoby skola; Pappilankuja 6

Helsingin pitäjän kirkonkylä on ollut kirkollisen toiminnan ohella myös pitäjän koululaitoksen keskus. Pitäjän ensimmäinen koulu perustettiin kirkonkylään vuonna 1825. Vuoteen 1836 asti koulu toimi opettaja Dryseliukselta ostetussa asuintalossa. Oma koulurakennus saatiin vuonna 1837. Se oli pitkään pitäjän ainoa kunnallinen koulu. Kansakouluasetuksen jälkeen, vuonna 1866, siitä tuli ruotsinkielinen kansakoulu. Rakennus on yhä koulukäytössä ja se on Suomen vanhin alkuperäisessä käytössään toimiva koulurakennus. Rakennuksessa on ollut aikoinaan tilat 60-70 oppilaalle.

Koulutalo on palvellut monia tarpeita. Sen kuuden huoneen ja keittiön käsittävästä tilasta oli jo alunperin varattu osia lastenkodille. Vuonna 1844 yksi huoneista otettiin lääketieteelliseen käyttöön, ruumiinavauksien suorittamista varten. Pitäjän ensimmäinen kirjasto toimi koulutalossa vuodesta 1856 vuosisadan loppuun asti. Talossa on pidetty myös kunnankokouksia. Tätä varten koulutalon alkuperäinen keittiö muutettiin kokoushuoneeksi ja eteinen keittiöksi vuonna 1882.

Lyhytnurkkainen, syvärunkoinen hirsirakennus on kookas verrattuna Kirkonkylän asuinrakennuksiin. Se on ollut rakennusaikanaan ajanmukainen tyyliltään. Kuistin koristeellisen pääoven yläpuolella on uusgoottilainen ikkuna, yläpäästään muotoiltu laudoitus sen ympärillä on ilmeisesti rakennusajalta. Uudistuotantoa oleva ulko-ovi on joko onnistunut kopio tai sen valittu malli sopii muuten ympäristöönsä. Kuistin sivuikkunat kielivät puolestaan 1800-luvun loppupuolen muutoksista: ikkunat ovat tyypilliset tuon ajan kuistin ikkunat, joiden puitejako ja vuorilaudat ovat sveitsiläistyyliset. Saman tyyppiset ikkunat koristavat myös kuistin takaseinää sisätilassa. Samalta ajalta lienee uusrenessanssityylinen ulkovuoraus, joka peittää rakennuksen pihanpuoleista sivua sekä länsipäätyä. Muut julkisivut ovat jääneet vuoden 1849 asuun, niissä on vaakalaudoitus. Rakennuksessa on yhtenäinen, kirjava, luonnonkivistä tehty kivijalka joka on 1800-luvun alkupuolelle tyypillinen. Vesikate on tehty palapellistä, jalkarännit puuttuvat.

Rakennus on käynyt läpi ikkunamuutoksia: pihan puolella on joitakin ikkuna-aukkoja pantu umpeen, vastakkaisella ulkoseinällä ikkunoita taas suurennettiin 1930-luvulla. Nyttemmin takaseinän ikkunat on palautettu 1800-luvun asuun, mutta seinään on lisätty rungon ulkopuolinen eristys, jonka takia ikkunat ovat jääneet kuoppaan. Muilta osin koulutalo on huolella korjattu ja sen ilme on säilynyt hyvin.

Koulurakennusta vastapäätä on rakennettu matala, punainen harjakattoinen uudisrakennus. Rakennusten väliin jää luontevasti ulkoilupiha. Uudisrakennuksen vierellä on 1950-luvun pitkänomainen, hyvin säilynyt ja kokonaisuuteen sopiva piharakennus, jota on sittemmin jatkettu pienellä katoksella. Pihapiiri on pienimittakaavainen, puutarhamainen ja sen päällysteet ovat pääosin nurmea ja kivituhkaa. Leikkivälineet on sijoitettu omenapuiden luokse. Piha toistaa vielä sotien jälkeen tuttua näkyä hyötypuutarhasta koulun pihalla, sillä marjapensaat ja omenapuut täplittävät pihaa. Pihapiiri on aidattu ilmeeseen sopivalla vaatimattomalla puuaidalla.

Kyrkoby skola, Helsingin pitäjän koulu, on sekä historiallisten merkitystensä, myös hyvin säilyneen arkkitehtuurinsa ansiosta yksi merkittävimmistä rakennusperintökohteista Vantaalla. On huomioitava, että rakennuksen säästävä korjauskäsittely on yksi lisäarvo ja syy koulun nykymerkitykselle.

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Vantaan kaupunginmuseo

Kyrkoby skola, koulurakennus 1, ent. Kyrkoby folkskola, koulurakennus 1, Kyrkoby skola; Pappilankuja 6

Tallennettuna:
Aineistotyyppi
Rakennus
Organisaatio
Vantaan kaupunginmuseo
Tunniste
1017523274 (pysyvä rakennusnumero)
Valmistus
1837 (Arvioitu valmistumisaika)
Pappilankuja 6, Helsingin pitäjän kirkonkylä 69
Käyttö
511 Yleissivistävien oppilaitosten rakennukset, Katselmuksessa todettu käyttötarkoitus

511 Yleissivistävien oppilaitosten rakennukset, Alkuperäinen käyttö
Aiheet
Luokitus
Rakennus (aineistotyyppi)