Haku

Myyrmäen kirkko; Uomatie 1; Vantaa

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Vantaan kaupunginmuseo

Myyrmäen kirkko; Uomatie 1; Vantaa

Myyrmäkeen päätettiin 1970-luvun lopulla rakentaa kirkko ja seurakuntakeskus palvelemaan voimakkaasti kasvaneen alueen seurakuntalaisia. Kirkosta järjestetyn yleisen arkkitehtuurikilpailun voitti arkkitehti Juha Leiviskä ehdotuksellaan ”Päivänsäde”. Kirkkorakennus valmistui vuonna 1983 kapealle tontille Louhelan aseman ratapenkereen viereen. Rakennuksen tiivis ja pitkänomainen muoto oli tietoinen valinta, sillä arkkitehti halusi säästää rakennusta ympäröivää puustoa.

Juha Leiviskän arkkitehtuuri on omaleimainen ilmiö suomalaisen modernin rakennustaiteen kentässä. Myyrmäen kirkko on usein arvioitu Leiviskän päätyöksi, ja sitä on esitelty myös lukuisissa kansainvälisissä julkaisuissa. Rakennus on valittu Suomen Docomomon ylläpitämään modernin arkkitehtuurin merkkiteosten kohdevalikoimaan, ainoana kohteena Vantaalta.

Arkkitehti Leiviskä on erityisesti valon ja varjon käsittelyn mestari, mikä on nostanut Leiviskän kansainväliseen maineeseen nimenomaan kirkkoarkkitehtina. Luonnonvalo ja epäsuorat heijastumat ovat merkittävässä roolissa myös Myyrmäen kirkon sisätiloissa. Kapeiden ikkunoiden kautta siivilöityvä, kirkkosalin rakenteiden välistä ohjattu valo luo tiloihin rytmiä. Luonnonvalo luo pinnoille eri sävyjä ja muuttaa tilan tunnelmaa sään ja vuorokaudenaikojen mukaan.

Rakennus on todettu kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi Vantaan 1980–1990-lukujen rakennuskannan inventoinnissa.

Tallennettuna: