Haku

Kaivokselan ostoskeskus, rak.1367, eteläinen rakennus, kolmas rakennusvaihe; Kaivosvoudintie 1a; Vantaa

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Vantaan kaupunginmuseo

Kaivokselan ostoskeskus, rak.1367, eteläinen rakennus, kolmas rakennusvaihe; Kaivosvoudintie 1a; Vantaa

Kaivoksela on ensimmäinen aluerakentamiskohde Vantaalla. Alueen merkitys liittyy erityisesti kaavoituksella toteutettuun monumentaaliseen, maastoon sovitettuun rakennusten muodostamaan kokonaisuuteen. Rakennuskaavan alueelle laati arkkitehti Olli Kivinen vuonna 1961. Kaivokselan erityispiirre on, että yksi arkkitehti, Aarne Ehojoki, on suunnitellut kaikki alueen rakennukset, niin asuinrakennukset, koulun, ostoskeskusken, kirkon kuin vesitorninkin.

Ehojoen suunnittelema Kaivokselan ostoskeskus valmistui kolmessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe oli valmis loppuvuodesta 1962 ja viimeinen vaihe kolme vuotta myöhemmin. Rakennusryhmä muodostui alun perin pientä aukiota kehystävästä kolmesta, yhtenäistä ilmettä noudattavasta matalasta rakennuksesta. Kaikki kolme rakennusta ovat olleet läpikuljettavia niin, että yhteinen vesikatto suojaa käytävää kahden osan välissä. Rakennukset edustavat 1960-luvun lähiöille ominaista uuttaa ostoskeskusrakentamista, jonka arkkitehtuuriin kuuluvat horisontaalisuus, suuret näyteikkunat, tasakatto ja korostuneet ulkonevat räystäät. Ostoskeskuksen ensimmäisenä rakennettu osa on purettu tulipalon jälkeen ja sen tilalle on valmistunut uusi asuinkerrostalo.

Ostoskeskuksen rakennukset ovat rinteessä ja aukiolta avautuvat avarat näkymät. Rakennusten väleistä on useita reittejä alatasolle erilaisia portaita pitkin. Kaivosvoudintien puoleisissa korkeissa sokkelikerroksissa on myös alatasolle avautuvaa liiketilaa. Vesikattoa kannattaa kaksinkertainen, ristikkäinen palkisto. Betoniset primääripalkit näkyvä räystäslipan alapuolella. Sekundääriset liimapuupalkit ja niiden muodostama hyvin loiva harjakatto jäävät peittoon otsan taakse. Seinät ovat joko koko pituudeltaan umpinaiset tai kokonaan näyteikkunaa. Umpiosissa on yläikkunoita, mutta ne eivät muodosta yhtenäistä ikkunanauhaa. Välikäytävien seinäpinnat ovat kokonaan näyteikkunaa.

Tallennettuna: