Haku

Veromäen koulu, ent. Backaksen koulu, Backaksen kansakoulu; Veromiehentie 2; Vantaa

Veromäen koulu, entinen Backaksen kansakoulu on tyypillinen esimerkki 1920-luvun punatiiliarkkitehtuurista. Koulun on suunnitellut H. Bergström. Alkuperäisen rakennusmassan voi erottaa punatiilisestä vuoden 1955 laajennuksesta helposti sokkelin perusteella. 1926 vuoden alkuperäisessä koulurakennuksessa on luonnonkivisokkeli ja uudemmassa osassa sokkeli on betonista valettu. Rakennuksen tiilet on tehty Backaksen Elannon tiilitehtaassa.

Osuusliike Elanto huolehti opettajien palkkauksesta Backaksen kansakoulua edeltävän Backaksen tilan ruokalassa toimineen koulun aikana. Tilalta saatiin myös myöhemmin keittolan ruokatarpeet ja Elanto maksoi emännän palkan aina vuoteen 1938 asti, sen oltua kunnan hallinnassa 10 vuotta. Elannon kustantama ja myöhemmin kunnan takaisinmaksama kaksikerroksinen ja kaksiluokkainen tiilirakennus valmistui syyskesällä 1926. Backaksen koulu oli vasta toinen kunnan kivikouluista, Tikkurilan Oksanmäen koulun lisäksi (nyk. Orvokkitie 15). Väestön lisääntyessä alueella, alkoi uuden laajennusosan suunnittelu vuonna 1953. Laajennus valmistui keväällä vuonna 1955 ja sen suunnitteli arkkitehti V. J. Myyrinmaa.

V.J. Myyrinmaan laajennussuunnitelma on kookas verrattuna alkuperäiseen koulurakennukseen. Laajennus käsitti ajalle tyypillisten luokka- ja juhlasalisiipien lisäksi länteen työntyvän asuinsiiven, joka jatkui yhtenäisenä massana alkuperäisestä koulurakennuksesta. Myyrinmaan suunnitelma ei sinänsä poikkea 1950-luvulle tyypillisestä koulusuunnittelusta massoittelun ja materiaalien suhteen, mutta se istuu saumattomasti punatiiliseen 1920-luvun koulurakennukseen. 1950-luvulle tyypillistä pyöreälinjaista muotoilua edustava pitkä katos pääsisäänkäynnin yhteydessä yhdistää laajennusosan luontevasti vanhaan kouluun.

Uusimmat vuosina 2003-2005 tehdyt laajennustyöt (Siren-arkkitehdit) ovat kasvattaneet koulua entisestään, lisäten siihen siipiä. Reitit ja sisäänkäynnit ovat lisääntyneet muodostaen koulun ympärille erilaisia pihoja. Koulun taakse jäävät urheilukentät. Koulun pihalle, Ylästöntien varrelle, on rakennettu uudisrakennus 2000-luvulla. Tämä pitkä matala, niin ikään punatiiliverhoiltu rakennus peittää osan näkymistä ja pääkoulun laajennusosista Ylästöntieltä päin.

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Vantaan kaupunginmuseo

Veromäen koulu, ent. Backaksen koulu, Backaksen kansakoulu; Veromiehentie 2; Vantaa

Tallennettuna:
Aineistotyyppi
Rakennus
Organisaatio
Vantaan kaupunginmuseo
Tunniste
1019344889 (pysyvä rakennusnumero)
Valmistus
1926 -1955 (Arvioitu valmistumisaika)
Vantaa, Veromiehentie 2, Pakkala 51
Suunnittelu
Suunnitteluaika ajoittamaton
Viljo Johannes Myyrinmaa, Alkuperäinen pääsuunnittelija

Suunnitteluaika ajoittamaton
H. Bergström, Alkuperäinen pääsuunnittelija
Käyttö
511 Yleissivistävien oppilaitosten rakennukset, Katselmuksessa todettu käyttötarkoitus

511 Yleissivistävien oppilaitosten rakennukset, Alkuperäinen käyttö
Aiheet
Luokitus
Rakennus (aineistotyyppi)