Haku

Vantaanrinne 14, Vantaanpuiston ostoskeskus; Vantaanrinne 14

Vantaanpuiston alue rakennettiin Asuntosäästäjät Ry:n toimesta 1960-luvulla. Rakentaminen tapahtui poikkeusluvin, sillä alueella ei ollut voimassa olevaa kaavaa. Rakentaminen perustui aluekaavaluonnokseen, jonka oli suunnitellut Arkkitehtitoimisto Aarne Ervi. Toimisto suunnitteli myös alueen tornitalot sekä ostoskeskus rakennuksen. Loput rakennuksista suunnitteli Asuntosäästäjien rakennussäätiön arkkitehtiosastolta Touko Neronen ja Antti-Pekka Miettinen.

Vantaanpuiston kaavaratkaisu noudattaa niin kutsutun metsäkaupungin suunnitteluperiaatteita. Alue koostuu torni- eli pistetaloista, matalista lamellitaloista sekä rivitaloista, jotka ovat ryhmitelty alueelle luonnon muotoja mukaellen. Vantaanpuiston ostoskeskus sijaitsee keskeisellä paikalla, alueen sisäänkäynnillä.

Ostoskeskuksen matala rakennusmassa muodostaa maisemaan jalustan, jonka takaa nousevat metsän keskellä sijaitsevat pistetalot. Rakennuksen edustalle on jätetty runsaasti tilaa niin kävelijöille kuin autoilijoille. Rakennuksen pohjamuoto on omintakeinen. Julkisivua on porrastettu molemmista päädyistä sekä etusivulta siten, että liiketilojen edustoille muodostuu pieniä aukioita ja yleisvaikutelma jää avoimeksi ja ilmavaksi. Rakennus muodostuu kolmesta rakennusosasta, joita yhdistää keskellä kulkeva katettu käytävä. Rakennuksen takasivu on varattu lastaus- ja huoltotoiminnoille.

Vantaanpuiston ostoskeskus edustaa selkeän ulkomuotonsa ja detaljiensa puolesta hyvin modernin rakentamisen ihanteita. Se on merkittävä osa laajempaa, yhteneväistä visuaalista kokonaisuutta ympäröivien rakennusten kanssa. Rakennus on todettu kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi rakennusperintökohteeksi Vantaan kaupunginmuseon inventoinneissa.

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Vantaan kaupunginmuseo

Vantaanrinne 14, Vantaanpuiston ostoskeskus; Vantaanrinne 14

Tallennettuna:
sulje

Vaikuta Finnan kehittämiseen ja vastaa kyselyyn!

Vastaajien kesken arvotaan 10 kpl Museokortteja.

Avaa kysely

Ei kiitos