Haku

Stenåkern, asuinrakennus, Håkansbölen kartano; Vuorilehdontie 12

Håkansbölen kartanoalueen Makasiininmäellä sijaitseva Stenåkern kuuluu kartanon työväenasuntoihin. Se on samaa rakennustyyppiä kuin kartanon eteläpuolisella mäellä sijaitsevat kaksi hieman vanhempaa työväenasuntoa Tessen ja Karjanhoitajantalo. Stenåkernin rakennusvuodeksi on mainittu rakennusinventoinnissa vuosi 1921. Rakennus on useimpien kartanon työväenasuntojen tavoin ollut alun perin kahden perheen asunto ja muutettu sittemmin yhden perheen taloksi. Rakennus on saanut nimensä peltotilkusta, jolle se rakennettiin.

Harjakattoiseen asuintaloon liittyy matalampi, ilmeisesti myöhäisempi poikkipääty sisäänkäyntiovineen. Rakennuksen sokkeli on pääosin vaakamuottilaudoitettua betonia. Osittain hirsirunkoisen rakennuksen julkisivulaudoitus on punamullan väriin maalattua pystysuuntaista peiterimalaudoitusta. Päätykolmioita on korostettu valkoisin vaakalistoin. Rakennuksessa on alueen työväen asuinrakennuksille tyypilliset ikkunoiden vuorilaudat, jotka kapenevat ylöspäin ja ovat päistään pyöristetyt.
Alkuperäiset pieniruutuiset ikkunat on pääosin vaihdettu 1960- ja 1990-luvuilla. Päätyjen vanhat ullakkoikkunat ovat säilyneet. Rakennuksen katto on punaista tiilikattoa jäljittelevää profiilipeltiä.

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Vantaan kaupunginmuseo

Stenåkern, asuinrakennus, Håkansbölen kartano; Vuorilehdontie 12

Tallennettuna:
Aineistotyyppi
Rakennus
Organisaatio
Vantaan kaupunginmuseo
Tunniste
1028242742 (pysyvä rakennusnumero)
Valmistus
1921 (Arvioitu valmistumisaika)
Vuorilehdontie 12, Ojanko 92
Käyttö
011 Yhden asunnon talot, Katselmuksessa todettu käyttötarkoitus

012 Kahden asunnon talot, Alkuperäinen käyttö
Aiheet
Luokitus
Rakennus (aineistotyyppi)