Haku

Dickursby lågstadieskola, koulu ja päiväkoti; Urheilutie 4; Vantaa

Jalmari Peltosen suunnittelema Dickursby skolan uusi koulurakennus valmistui 1939 ja sen laajennusosa saatiin käyttöön 1957. Koulut muodostavat arvokkaan kokonaisuuden samassa kiinteistössä sijaitsevan Dickursbyn vanhan puukoulun (1896) kanssa.

Toisessa rakennusvaiheessa rungon koko kasvoi yli puolella. Pääsyy laajennukseen oli saada lisää kipeästi kaivattuja luokkatiloja. Vanhan osan tilajärjestys säilyi laajennuksen yhteydessä entisellään. Laajennustyö näkyy julkisivussa erilaisina ikkuna-aukotuksina. 1930-luvun ikkuna-aukotus on pienempi ja tiheämpi kuin 1957 toteutetun laajennuksen kookkaat ikkuna-aukotukset. Niiden puitejako poikkeaa aiemman rakennusvaiheen ikkunoista selvästi. Eteläjulkisivun ikkuna-aukotus ja puitejako sen sijaan on kautta linjan samanlainen. Rakennusvaiheita yhdistää linjakas matala katos, joka vetää yhteen pohjoisjulkisivun. 1950-luvun laajennuksen sisäänkäyntiä on korostettu juhlavin graniittikiveyksin terastirappauksesta tutulla pienellä hammasprofiililla.
Rakennus on edustava esimerkki 1930- ja 1950-lukujen koulusuunnittelusta. 2000-luvun päiväkotilaajennus on sommiteltu tontille onnistuneesti vanhempien rakennusmassojen muodostamat näkymät säilyttäen.

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Vantaan kaupunginmuseo

Dickursby lågstadieskola, koulu ja päiväkoti; Urheilutie 4; Vantaa

Tallennettuna:
Aineistotyyppi
Rakennus
Organisaatio
Vantaan kaupunginmuseo
Tunniste
103231115Y (pysyvä rakennusnumero)
Valmistus
1939 (Arvioitu valmistumisaika)
Vantaa, Urheilutie 4, Jokiniemi 62
Käyttö
511 Yleissivistävien oppilaitosten rakennukset, Katselmuksessa todettu käyttötarkoitus

511 Yleissivistävien oppilaitosten rakennukset, Alkuperäinen käyttö
Aiheet
Luokitus
Rakennus (aineistotyyppi)