Menneisyyden rakentajat : teoriat historiantutkimuksessa - Hannikainen, Matti O.; Danielsbacka, Mirkka; Tepora, Tuomas ([Helsinki] : Gaudeamus, 2018)
Teorioiden roolia on usein aliarvioitu perinteisessä arkistolähtöisessä historiantutkimuksessa. Tietty teoreettisuus kuitenkin sisältyy kaikkeen tutkimustyöhön, ja myös historioitsijoiden tulee tiedostaa tämä ja kertoa lukijoille olettamuksistaan. Uudenlaisten teoreettisten mallien avulla voidaan lähestyä historiaa tuorein kysymyksin ja kohottaa mitä erilaisimmat menneisyyden jäänteet tärkeiksi lähteiksi. Menneisyyden rakentajat kertoo havainnollisesti tutkimusesimerkkien avulla, kuinka eri tavoin teoriat voivat rikastaa historiantutkimuksen näkökulmia ja menneiden ilmiöiden selitystapoja. Teorioille avoin historioitsija voi sekä hyödyntää rohkeasti muiden tieteiden apuvälineitä että käyttää käsitteitä teorioiden tapaan. Teoksessa luodaan silmäys myös historiantutkimuksen tulevaisuuteen. Mitä näkymiä esimerkiksi digitaaliset ihmistieteet ja massadatan louhiminen tarjoavat? Tekijöiden sanoma on, että historioitsija elää vahvasti kiinni omassa ajassaan, tässä ja nyt.
JOHDANTO -- Teoriaton historia / Mirkka Danielsbacka, Matti O. Hannikainen & Tuomas Tepora -- Teoriattomuus historiantutkimuksen yhteiskuntasuhteessa / Jorma Kalela -- TEORIAN MIELI -- Teoriat historiantutkimuksen työkaluina ja tutkimustuloksina / Juha Siltala -- Kiihkeä historia : tunteet historiantutkimuksessa / Tuomas Tepora -- Traumaperäinen stressihäiriö ja historia : diagnoosista historiantutkimuksen käsitteeksi / Ville Kivimäki -- Historiantutkimus ja evoluutioteorian "superpitkä" perspektiivi / Mirkka Danielsbacka -- Kaltoinkohtelun äänet ja hiljaisuudet lastensuojelun historian tutkimuksessa / Antti Malinen & Kirsi-Maria Hytönen -- KÄSITE TEORIANA -- Julkisen valinnan teoria / Ville Yliaska -- Työn kulttuurihistoriaa varhaismodernin ajan Euroopassa / Johanna Ilmakunnas -- Sukupuolen teoria ja historia / Anu Lahtinen -- Eetoksen aatehistorialliset lukutavat : Juan Luis Vivesin tapaus / Kaarlo Havu -- Näkökulma kaupunkiympäristön historiaan / Matti O. Hannikainen -- TUTKIMUKSEN TULEVAISUUS -- Digitaaliset ihmistieteet ja historiantutkimus / Mikko Tolonen & Leo Lahti -- Jälkisanat - teoriat historiassa tänään ja huomenna / Tuomas Tepora, Mirkka Danielsbacka & Matti O. Hannikainen -- Viitteet -- Lähteet ja kirjallisuus -- Hakemisto -- Kirjoittajat.
Vertaisarvioitu.
Sisältää bibliografisia viitteitä ja hakemiston.
Keywords: historiantutkimus; teoriat; tutkimusmenetelmät; metodologia; historiantutkimus; objektiivisuus; teoriat; lähdekritiikki; tutkimusmenetelmät; käsitteet; metodologia; historiankirjoitus; objektiivisuus; historiankäsitys; lähdekritiikki; menneisyys; käsitteet; tulkinta; historiankirjoitus; psykohistoria; historiankäsitys; evoluutioteoria; menneisyys; sosiaalihistoria; tulkinta; kulttuurihistoria; psykohistoria; aatehistoria; evoluutioteoria; kaupunkihistoria; sosiaalihistoria; tutkimus; kulttuurihistoria; sukupuoli; aatehistoria; evoluutiohistoria; kaupunkihistoria; digitaaliset ihmistieteet; tutkimus; historiantutkimus -- teoriat; sukupuoli; menneisyys -- tulkinta; digitaaliset ihmistieteet; evoluutioteoria -- historiantutkimus; historia