Haku

muut dokumentit

QR-koodi

muut dokumentit

Lehtileikkeitä pdf-muotossa Jyri Jaakkolasta
Jyri Jaakkolan äiti on kerännyt Jyrin kuolemaan ja Meksikossa tapahtuviin oikeudenkäynteihin liittyviä lehtileikkeitä.

Jyri Antero Jaakkola (11.2.1977 Joensuu – 27.4.2010 Oaxaca, Meksiko) oli suomalainen ihmisoikeusaktivisti. Hän oli matkalla intiaaniväestön autonomiseksi julistautuneeseen San Juan Copalan kylään ulkomaisena tarkkailijana, kun mahdollisesti Meksikon armeijaan ja Instituutionaaliseen vallankumouspuolueeseen sidoksissa olevat puolisotilaalliset Ubisort-joukot ampuivat hänet sekä paikallisen CACTUS-järjestön johtohenkilön Beatriz Alberta Cariño Trujillon. Toistakymmentä karavaaniin osallistunutta haavoittui. Suomen ulkoasiainministeriö on jättänyt Meksikon valtiolle virallisen nootin tapahtumasta.

Jaakkola oli Turussa asunut pitkän linjan aktivisti, joka tunnettiin laajalti erilaisten vaihtoehtoliikkeiden keskeisenä hahmona. Hän osallistui keskeisesti reilun kaupan periaatteille perustuneeseen Estelle-projektiin ja kävi laivan mukana muun muassa Angolassa. Hän oli suunnitellut Estellen kunnostamista Meksikon-matkaa varten, mutta alus oli pantava myyntiin.

Nuorena Jyri Jaakkola osallistui muun muassa Tampereen Työväen Uimarien toimintaan. Sittemmin hän toimi mm. Maailmankauppaliikkeessä ja osallistui S/v Estellen omistaneen Uusi Tuuli -järjestön toimintaan puheenjohtajana sekä kansainvälisen SIPAZ:n toimintaan. Hän oli uusliberalismia vastustava ajattelija ja käytännön toimija, jonka kirjoitukset käsittelivät usein myös anarkismia ja kommunalismia. Hän tutki alueen intiaanien olosuhteita ja osallistui alkuperäiskansojen oikeuksia ja autonomiaa tukevaan liikehdintään.

Tallennettuna: