Sökning

Person

William Markus

QR-kod

För information ansvarar

  • Nationella audiovisuella institutet
Finna-recension

Näyttelijä, ohjaaja

Salskea William Markus esiintyi vuosina 1944-52 näyttelijänä 10 elokuvassa ja ohjasi vuosina 1954-60 kahdeksan pitkää elokuvaa.


William Markus, alkujaan Karl William Söderström, syntyi Liverpoolissa 1927 kahden maan kansalaisena; isä oli suomalainen ja äiti englantilainen. William Markus keksittiin hänen taiteilijanimekseen, kun hän vuonna 1944 sai näyttelijäkiinnityksen Valentin Vaalan rikoskomediaan Dynamiittityttö. Viralliseksi sukunimeksi vakiintui kirjoitusmuoto Marcus 1940-luvun lopussa.

William Markus oli kolmikielinen - hän puhui sujuvasti suomea, ruotsia ja englantia. Näyttelijänura jatkui 1947-52 yhdeksässä suomalaisessa elokuvassa lähinnä kliseemäisissä sankarien ja konnien rooleissa sekä 1950 englantilaisessa elokuvassa The Wooden Horse (esitetty Suomessa nimillä Puuhevonen ja Hyppyarkku).

Oy Suomen Filmiteollisuudelle Markus ohjasi vuosina 1954-60 kaikkiaan kahdeksan elokuvaa, joista yksi - Verta käsissämme (1958) - perustui Mika Waltarin pienoisromaaniin Ei koskaan huomispäivää ja neljä Walentin Chorellin teksteihin. Niistä merkittävin on elokuvasovitus Miriam (1957) samannimisestä romaanista, nimiosassa Anneli Sauli roolissa, joka kuuluu hänen pitkän näyttelijäuransa parhaisiin.

Elokuvaohjaajana William Markus oli varsin huono-onninen. Valtion elokuvatarkastamo kielsi sekä Autuaan everstin että Verta käsissämme ensimmäisessä tarkastusvaiheessa kokonaan, ja Rakkaan varkaan loppu oli kuvattava uudelleen niin, että rikos sai selvästi rangaistuksensa. Valmistuttuaan hänen elokuvansa saivat odottaa tuottajan hyllyllä esitysvuoroaan niin pitkään, että elokuvateatterien katsojamäärät olivat 1950-luvun lopussa ehtineet jo romahtaa.

Olosuhteiden pakosta William Markuksesta tuli vuodesta 1958 alkaen tilauspohjaisten lyhytelokuvien tuottaja-ohjaaja. Televisiolle hän ohjasi 1966 jouluaiheisen lyhytelokuvan Tomten. Valtion taiteilijaeläkkeen puolikkaan Markus sai 1981.


Kari Uusitalo
30.1.2013



Kirjallisuutta ja lähteitä

Kari Uusitalo: ”Markus, William”. Teoksessa Suomen kansallisbiografia 6. Helsinki: SKS 2005.

Sparad: