Haku

Henkilö

Thorild Bröderman

QR-koodi

Tiedosta vastaa

  • Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
Finna-arvio

Näyttelijä, oopperalaulaja

Oopperalaulaja Thorild Brödermanin ura on esimerkki siitä, kuinka monipuolista ohjelmistoa Suomessa esitettiin 1900-luvun alussa. Hän lauloi keskeisten oopperoiden bassorooleja. Arvatenkin komean ulkomuotonsa ja pituutensa vuoksi hän sai esittääkseen vallesmannia Pohjalaisia-elokuvan molemmissa versioissa (1925 ja 1936).


Thorild Bröderman syntyi 1883 Tukholmassa postivirkailijaperheeseen. Lyseon ja kauppakoulun jälkeen hän oli merillä ja toimi myös liikealalla englannin kielen kirjeenvaihtajana. Laulua hän opiskeli mm. setänsä, oopperalaulaja Oscar Brödermanin, Hjalmar Freyn, Eino Rautavaaran, Michele Wigleyn ja William Beckin johdolla.

Bröderman aloitti näyttämöuransa kiertueilla, tuli Suomeen 1905, minkä jälkeen kuului kolmena kesänä Kaivohuoneen teatteriin. Hän esiintyi oopperoissa Svenska Teaternissa 1912–13 ja Suomalaisessa Oopperassa 1919–25. Syksyllä 1917 hän lauloi laajalla kiertueella gluntteja yhdessä William Hammarin kanssa. Turussa hän esiintyi Joseph Haydnin oratorioissa Luominen ja Vuodenajat.

Thorild Bröderman lauloi ”melkein kaikki” Suomessa esitettyjen oopperoiden bassoroolit, mm. oopperoissa Tannhäuser, Lohengrin, Tristan ja Isolde, Taikahuilu ja Jevgeni Onegin. Vuodesta 1925 hän toimi laulunopettajana.

Hannu-Ilari Lampila mainitsee oopperahistoriassaan Thorild Brödermanin useassa kohdassa. Tämä oli mukana jo kotimaisen oopperan avajaisnäytöksessä lokakuussa 1911. Helmikuussa 1922 uusintaensi-iltaan tulleessa Otto Nicolain oopperassa Windsorin iloiset rouvat hän oli Falstaff ja Leevi Madetojan Pohjalaisissa Bröderman lauloi vallesmannin osan lokakuussa 1924.

Elokuvauransa Bröderman aloitti mykällä kaudella Pohjalaisten (1925) vallesmannina, jonka roolin hän oli siis laulanut jo oopperassa, ja Muurmanin pakolaisissa (1927) esittämällä päähenkilön, luutnantti Braunin isää. Ensimmäiseksi äänielokuvaksi mainostetussa Tukkipojan morsiamessa (1931) Bröderman esitti niin ikään päähenkilön (Urho Somersalmi) isää.

Aikalaisarvostelija totesi tukkilaiselokuvasta: ”Hemmo Kallion, Uuno Montosen ja Thorild Brödermanin isäntätyypit ovat tehdyt tuttuun hyvään tyyliin.” Elokuvassa Roinilan talossa (1935) Bröderman oli yksi tuomareista. Pohjalaisten ääniversiossa (1936) Bröderman esitti jälleen vallesmannia. Ehkäpä roolisuorituksesta voi sanoa samaa, mitä aikalaisarvostelija totesi Brödermanin oopperavallesmannista: se toi mieleen myös itäisen santarmiupseerin.

Thorild Bröderman harrasti amatöörivalokuvausta. Hän kuoli 69-vuotiaana 1952 Helsingissä.


Kalevi Koukkunen
26.9.2014



Kirjallisuutta ja lähteitä

Hannu-Ilari Lampila: Suomalainen ooppera. Porvoo – Helsinki – Juva 1997, 122, 211 ja 248.

Kotimaisia näyttämötaiteilijoita sanoin ja kuvin. Inhemska scenkonstnärer i ord och bild. Viipuri: Kustannusliike Opas [1930], 39.

Suomen kansallisfilmografia 1. Helsinki: Edita 1996, 504.

Suomen kansallisfilmografia 2. Helsinki: Painatuskeskus 1995.

Thorild Bröderman. Nekrologi. Helsingin Sanomat 9.10.1952.

Tallennettuna: