Haku

Nyutexaminerade klasslärares upplevelser av sin relation till elevernas vårdnadshavare

QR-koodi

Nyutexaminerade klasslärares upplevelser av sin relation till elevernas vårdnadshavare

Denna studie utgör en delstudie inom forskningsprojektet Nyutbildade klasslärares syn på den forskningsbaserade lärarutbildningen vid lärarutbildningen vid Åbo Akademi. Projektet leds av Jessica Aspfors och Gunilla Eklund. Syftet är att undersöka nyutexaminerade klasslärares syn på den forskningsbaserade lärarutbildningen i relation till upplevelser av den första tiden i yrket.

Syftet med undersökningen är att undersöka nyutexaminerade klasslärares upplevelser av relationen till elevernas vårdnadshavare. Utgående från syftet har följande forskningsfrågor formulerats:

1. Hur upplever klasslärare sin relation till elevernas vårdnadshavare? 2. Vilka utmaningar upplever klasslärare i sin relation till elevernas vårdnadshavare? 3. Vilka strategier använder klasslärare för att främja relationen till elevernas vårdnadshavare?

Denna studie vilar på en hermeneutisk forskningsansats som grund med intervju som datainsamlingsmetod. Informanterna var 16 till antalet, varav 14 informanter utgör denna studies empiriska material. Kriterierna för att de finlandssvenska informanterna skulle få delta i undersökningen var att de blivit utexaminerade klasslärare år 2016 från Åbo Akademi i Vasa och att de hade ett års erfarenhet av att arbeta i årskurs 1–6. Utgående från informanternas svar skrevs två narrativa berättelser för att belysa ytterligheterna av informanternas upplevelser av sin relation till elevernas vårdnadshavare. En innehållsanalys av samtliga intervjuer gjordes även för att skapa en bredare översikt av resultatet.

Vid analys av den första forskningsfrågan kunde två kategorier identifieras; positiva erfarenheter och utmanande erfarenheter. Inom den andra forskningsfrågan kunde tre kategorier identifieras; personliga utmaningar, familjerelaterade utmaningar och kommunikativa utmaningar. Inom den tredje forskningsfrågan kunde två kategorier identifieras; personliga strategier och skolans strategier. Resultatet visar att majoriteten av de nyutexaminerade lärarna i sin helhet har positiva erfarenheter av relationen till vårdnadshavarna, medan endast ett fåtal har upplevt relationen som utmanande. Några informanter har även varierande erfarenheter, vilket informanterna menar att kan bero på hurdana vårdnadshavare läraren möter. Några utmaningar i relationen till vårdnadshavarna som de nyutexaminerade lärarna nämner är: att känna sig ung i förhållande till vårdnadshavarna, att utstå högra krav från vårdnadshavarna, att möta olika slags vårdnadshavare och familjer samt att framföra ärenden som inte är i positiv bemärkelse. Strategier som de nyutexaminerade lärarna nämner är att framstå som trygg i sin yrkesroll samt att dra gränser mellan arbete och fritid. Skolan kan även erbjuda formellt eller informellt mentorskap för nyutexaminerade lärare för att stödja dem i kontakten med vårdnadshavarna. Flera av informanterna nämner att man som lärare genom erfarenhet kompletterat med den teoretiska utbildningen lär sig hur man kan hantera kontakten med vårdnadshavarna.

Sammanfattningsvis kan konstateras att nyutexaminerade lärare aldrig kan vara tillräckligt förberedda på vad de kommer att möta. Erfarenhet anses vara nyckeln till lärares relationskompetens.

Tallennettuna: