Haku

Metsäalueiden kaavoitus – kokemuksia, haasteita ja kehitystarpeita

QR-koodi

Metsäalueiden kaavoitus – kokemuksia, haasteita ja kehitystarpeita

Forest areas in land use planning – experiences, challenges, and development needs

Suomen maapinta-alasta kolme neljäsosaa on metsää. Metsien puu on tärkeä uusiutuva luonnonvara, jota käytetään niin metsäteollisuudessa, rakentamisessa kuin energiantuotannossa. Metsiin kohdistuu myös monia muita tarpeita, esimerkiksi virkistyskäyttöön ja luonnon monimuotoisuuteen liittyen. Tarpeet kohtaavat kaavoituksessa, jossa suunnitellaan alueiden käyttöä yhteensovittaen tarpeita. Kaavoitus voi vaikuttaa metsätalouteen. Metsänomistajien kokemuksia kaavoituksesta löytyy hyvin vähän kirjallisuudesta. Aiheen tutkiminen on tärkeää, koska metsänomistajien toimintaedellytykset vaikuttavat ratkaisevasti puun käytön tulevaisuuteen Suomessa.

Työn tavoitteena oli tutkia metsänomistajien kokemuksia kaavoituksesta, siihen osallistumisesta ja sen vaikutuksista metsäalueiden käyttöön. Tietoa täydennettiin kaavoituksessa työskentelevien kokemuksilla. Laajamittainen tiedonkeruu toteutettiin Webropol-kyselyillä. Metsänomistajakyselyn otos oli 10 000 satunnaisesti valittua metsänomistajaa, ja vastaajia oli 1 508. Kaavoituksen kyselyyn vastasi 15 maakunnissa ja 122 kunnissa toimivaa.

Työssä havaittiin metsänomistajien kokevan kaavoituksen vaikuttavan merkittävästi metsäalueiden käyttöön ja metsätalouteen. Vaikutusten koetaan olevan yleisiä ja mittakaavaltaan laajoja. Eniten vaikuttavaksi kaavatasoksi koetaan yleiskaavat.

Metsäalueiden kaavoituksessa havaittiin useita haasteita ja kehitystarpeita. Kaavoituksen metsätalousvaikutusten arviointi ei toteudu lainsäädännön edellyttämällä tavalla. Tulokset korostavat tarvetta kehittää arviointia ja tehdä siitä yleisempi osa kaavaprosessia. Muut kehityskohteet liittyivät kaavoituksessa työskentelevien osaamiseen, tiedottamiseen ja vuorovaikutukseen, osallisten määrittelyyn sekä maisematyölupaan. Tuloksia voidaan hyödyntää kaavoituksen kehittämisessä siten, että jatkossa voitaisiin paremmin huomioida metsätalouden edellytykset ja metsänomistajien oikeudet.

Tallennettuna: