Haku

Parhaat käytännöt katutyömaan hukan ja aiheutuneen haitan minimoimiseksi

QR-koodi

Parhaat käytännöt katutyömaan hukan ja aiheutuneen haitan minimoimiseksi

Best practices to minimize waste and disturbance in street renovation projects

Katuhankkeet aiheuttavat merkittävää haittaa kadunvarren asukkaille, hankkeiden vaikutusalueella oleville yrityksille, sen läpi liikkujille sekä muille katualueen käyttäjille. Katu-alueella sijaitsevat kunnallistekniset järjestelmät ovat useilta osin tulleet elinkaarensa päähän ja tarve katujen korjausrakentamiselle on tällä hetkellä suuri. Katujen korjausrakentamisen haasteet eivät vastaa tyypillisen talonrakentamisen tai infrarakentamisen haasteita, jolloin ratkaisut on kehitettävä katurakentamista tukeviksi.

Tämä diplomityö on toteutettu osana Helsingin kaupungin Aalto yliopistolta tilaamaa Toimivat katuhankkeet projektia, jonka tavoitteena oli tunnistaa katuhankkeiden ongelmakohdat ja löytää rakentamista nopeuttavia ratkaisuja. Tässä työssä koottiin Helsingin katuhankkeiden haasteet, sekä analysoitiin katuhankkeissa syntyvää hukkaa ja jaoteltiin se kirjallisuudesta löytyviin hukkatyyppeihin. Lisäksi kartoitettiin olemassa olevia hyviä käytäntöjä, joilla voidaan vaikuttaa tunnistettuihin haasteisiin. Lopuksi työssä arvioitiin kunkin toimintamallin soveltuvuutta Helsingin kontekstiin, sekä niiden vaikutusta tunnistettuun hukkaan. Työn aineisto kerättiin haastattelemalla eri toimijoita, sekä Toimivat katuhankkeet projektin yhteydessä pidetyistä työpajoista

Katujen saneeraushankkeiden haasteiksi tunnistettiin käytössä olevat urakoitsijoiden valintakriteerit ja sopimusmallit, jotka ovat liian suppeita ja jäykkiä katuhankkeiden suju-vaan ja joustavaan toteuttamiseen. Katuhankkeet toteutetaan poikkeuksellisen haastavassa toimintaympäristössä. Lisäksi monen eri toimijan ja tilaajan työmaat ovat haastavia kokonaisuuksia hallita suunnittelun, aikataulujen ja työn yhteensovittamisen osalta. Hankkeiden lähtötiedot ovat hyvin puutteelliset, joka yhdessä valmiiksi laadittujen suunnitelmien kanssa aiheuttaa jatkuvia muutostarpeita hankkeiden aikana. Nykyinen muutostenhallintaprosessi aiheuttaa keskeytyksiä rakentamiseen hitautensa takia. Nykyisessä toteutusmallissa hukkaa esiintyy lähes jokaisessa hankkeen eri vaiheessa.

Tässä työssä tunnistettiin jo olemassa olevia käytäntöjä, joilla katuhankkeiden haasteita voitaisiin ratkoa. Yhteistyötä ja joustavuutta edistävät sopimusmallit helpottavat rakentamisen aikaisten ongelmien ratkaisua, erilaisilla työtavoilla voidaan vaikuttaa esimerkiksi lähtötietojen laatuun ja nykyaikaisten teknologioiden hyödyntämisellä voidaan helpottaa muun muassa osapuolten välistä kommunikaatiota. Katurakentamisen haasteisiin on siis olemassa malleja, joilla suurimman osan haasteista voi ratkaista. Uusien käytäntöjen toimeenpano vaatii yhteistyötä ja ponnisteluja.

Tallennettuna: