Haku

Form Description Languages for Current Web Browsers

QR-koodi

Form Description Languages for Current Web Browsers

Lomakkeenkuvauskielet nykyisille www-selaimille

HTML:n lomakeominaisuudet ovat melko rajoittuneet. Pahimmat puutteet ovat syötettävän datan tietotyyppien vähäisyys, käyttöliittymäominaisuuksien rajallisuus sekä syöttökenttien lisäämismahdollisuuden puute lomakkeentäyttöistunnon aikana.

Lomakkeiden toiminnallisuutta ja käytettävyyttä voidaan parantaa käyttämällä HTML:n lisäksi JavaScriptiä ja muita yleisiä www-teknologioita. Tämä vaatii runsaasti virhealtista työtä, ja lopputuloksena saatavat lomakkeet ovat vaikeita ylläpitää. Lomakkeelle syötetty data on validoitava myös palvelimella jonne lomake lähetetään, ja JavaScriptin ja palvelimella olevan ohjelmakoodin pitäminen toisiaan vastaavina on vaikeaa. Näistä syistä parempi ratkaisu on kuvata lomakkeet kuvauskielellä, josta HTML, JavaScript ja palvelimessa ajettava ohjelmakoodi generoidaan.

Tämä diplomityö evaluoi tällaisia lomakkeenkuvauskieliä tai -järjestelmiä, valitsee näistä yritykselle Elma Electronic Trading parhaiten soveltuvan ja kuvaa valittuun kieleen pohjautuvan toteutussuunnitelman. Elman tärkein vaatimus on, että kieli on riittävässä määrin standardienmukainen. Kielen tulee myös tukea tärkeimpiä niistä ominaisuuksista, joita Elman nykyinen, yrityksen sisällä kehitetty kieli nimeltä EFSL tukee.

Ainut löydetty vaatimukset täyttävä kieli on XML-pohjoinen, W3C:n määrittelemä kieli XForms. Muut käsitellyt kielet ovat Adoben PDF ja Microsoftin InfoPath, mutta kummatkaan eivät ole riittävässä määrin standardienmukaisia. PDF, jota alun perin käytettiin vain tulostettavaksi tarkoitettujen sivujen kuvaukseen, ei lisäksi sisällä riittäviä ominaisuuksia lomakkeen tietosisällön rakenteiseen kuvaukseen. InfoPathin käyttö edellyttää, että niin www-selain kuin palvelinkin käyttää Microsoft Windowsia.

Vapaa ohjelmisto nimeltä Chiba soveltuu hyvin Elman tarpeisiin. Tehty prototyyppitoteutus osoittaa, että Chiba-pohjainen ratkaisu vastaa asetettuja vaatimuksia melko hyvin. Käyttöliittymä ei kenties kaikilta osin vastaa nykytoteutuksen tasoa. Toisaalta XForms ja Chiba tukevat monia potentiaalisesti hyödyllisiä ominaisuuksia, joita EFSL ei tue. Uusien asiakasvaatimusten ilmetessä voi toteutukseen olla välttämätöntä lisätä ominaisuuksia, mikä saattaa Chiban melko suuren koodimäärän vuoksi olla haastavaa.

Tallennettuna: