Haku

Development of support services at the Töölö Trauma Hospital

QR-koodi

Development of support services at the Töölö Trauma Hospital

Hoitotyön tukipalvelujen kehittäminen Töölön sairaalassa

Sairaalaa ja sairaanhoitajan toimintaa tukevat palvelut ovat monimuotoisia ja erityyppisiä. Niiden rajaaminen puhtaasti tukipalveluihin tai hoitotyöhön on vaikeaa. Tukipalveluiden merkitys muuttuu kuitenkin samassa määrin, kuin pula koulutetun henkilökunnan saatavuudesta kasvaa. On tärkeää ymmärtää niiden vaikutus tulevaisuuden hoitotyön toimivuuteen ja tehokkuuteen. Työtehtävien uudelleen määrittelyllä ja palveluiden järkeistämisellä on mahdollista vapauttaa nykyisistä resursseista jopa 10-30 % hoitotyöhön. Sillä aikaisempien tutkimusten mukaan sairaanhoitaja työskentelee monissa puhtaasti tukipalveluun liittyvissä työtehtävissä työviikon aikana.

Tutkimuksen päätavoitteena on pyrkiä kehittämään ja järkeistämään palvelujen tuottamis- ja järjestämistapoja Töölön traumasairaalassa siten, että sairaanhoitajien resursseja palautuu hoitotyöhön. Päätavoitteen tuloksena on selkeyttää ja mahdollisesti parantaa hoitohenkilökunnan työtä ja tukipalvelujen organisointitapoja sekä tukipalvelujen tuottajan roolia Töölön sairaalan toimintaympäristössä. Näiden lisäksi eräänlaisena tavoitteena voidaan pitää keskustelun aloittamista tukipalvelujen tuottajien ja asiakkaiden välillä.

Tutkimus suoritetaan tapaustutkimuksena, jossa tapauksen muodostaa Töölön traumasairaala. Tapaustutkimus suoritetaan työaikakyselyllä ja teemahaastatteluiden avulla. Tuloksissa vertaillaan sairaalan tukipalveluiden organisoinnista selvitysten ja haastatteluiden perusteella erilaisia mahdollisia toimintamalleja, joilla nykyisen toiminnan taloudellisuutta voidaan parantaa ja kehittää.

Työaikakyselyn mukaan keskimäärin joka viides sairaanhoitaja työskentelee tukipalveluiden parissa. Merkittävimmät havaitut puutteet Töölön traumasairaalan ja palveluntuottajien välillä ovat keskusteluyhteyksien puutteellisuus ja osastojen tietotaidon vähäisyys palvelusopimusten laadinnasta ja kehittämisestä. Yleisesti vastuu toiminnan kehittämisestä on langennut osastonhoitajille, mutta heiltä puuttuvat palvelujen suunnittelun ja johtamisen osaaminen sekä aika kehittämiseen. Töölön traumasairaalaan tai koko HUS:iin voidaan luoda malli, jossa ulkopuolinen palvelukoordinaattori toimittaa asiantuntija-apua logististen ynnä muiden palveluiden kehittämiseksi.

Tallennettuna: