Haku

Building Up Acquisition Muscles: Evolution of Acquisition Capabilities

QR-koodi

Building Up Acquisition Muscles: Evolution of Acquisition Capabilities

Yritysostokoneiston rakentaminen - yritysostokyvykkyyksien evoluutio

Tässä diplomityössä havainnoidaan tutkimuskohteena olleen yrityksen yritysostokyvykkyyden kehittymistä. Kyseinen yritys on vuosikymmenten saatossa suorittanut suuren määrän yritysostoja sekä kotimaassaan että muilla maantieteellisillä alueilla ja jatkaa yhä aktiivista yritysostostrategiaansa.

Aiemmat tutkimustulosten perusteella dynaamiset kyvykkyydet voivat selittää eroja yritysten menestyksessä joillakin osa-alueilla, kuten tuotekehityksessä ja yritysostoissa. Tässä diplomityössä osoitetaan, että dynaamisia kyvykkyyksiä voidaan käyttää selittämään yrityksen kykyä suorittaa onnistuneita yritysostoja. Yritysostoprosessi on hyvä esimerkki dynaamisesta kyvykkyydestä monella tavoin. Esimerkiksi hierarkkinen dynaamisten kyvykkyyksien selitys soveltuu yritysostoprosesseihin, sillä määrätietoista ja jäsentynyttä tapaa kehittää yritysostoprosessia voidaan pitää toisen asteen dynaamisen kyvykkyyden ilmentymänä. Aina ei kuitenkaan ole helppoa tehdä eroa edellä kuvatun dynaamisen kyvykkyyden ja tapauskohtaisen ongelmanratkaisun välillä.

Tuore lisäys yritysostoprosessin kuvaukseen dynaamisena kyvykkyytenä on tämän diplomityön evolutiivi nen lähestymistapa. Aiempien tutkimustulosten mukaan kokemuksen kertyminen, siitä johdetun tiedon julki lausuminen ja tiedon koonti ovat tärkeitä mekanismeja kyvykkyyksien kehittymisen takana. Tämä diplomityö tutkii lisää kyseisten mekanismien merkitystä yhtenä kyvykkyyden kehittymisen tekijänä. Toinen tekijä, jota ei ennen tätä diplomityötä ole juurikaan tutkittu, on sattumanvaraisten tapahtumien merkitys yritysostoprosessin ja -kyvykkyyden muotoutumisessa.

Työssä havaitaan, että sekä tietoiset kehityspäätökset että sattumanvaraiset tapahtumat ovat vaikuttaneet tutkimuskohteena olleen yrityksen yritysostokyvykkyyden kehittymiseen. Kyvykkyyden kehitys on myös pysähtynyt useita kertoja kohdeyrityksen historian aikana erinäisten syiden seurauksena. Esimerkkejä tällaisista kehityspäätöksistä ja sattumanvaraisista tapahtumista esitetään. Niitä voidaan perustellusti pitää merkityksellisiä niin akateemisen tutkimuksen kuin käytännön liikkeenjohdon kannalta. Niiden avulla esimerkiksi muut yritysostajat voivat löytää syitä, jotka ovat vaikuttaneet heidän omien yritysostoprosessiensa kehittymiseen ja sen tiedon pohjalta kehittää edelleen omia yritysostokäytäntöjään.

Empiirisen tutkimusosion havaintojen ja aiemman dynaamisista kyvykkyyksistä ja yritysostoprosesseista tehdyn tutkimuksen perusteella rakennetaan käytännöllinen viitekehys, joka esittää yhden mahdollisen tavan järjestää yrityksen yritysostoihin liittyvät toiminnot huomioiden juuri kyvykkyyden tietoisen kehittämisen että sattumanvaraisten tekijöiden vaikutukset. Viitekehys pätee erityisesti niin kutsuttuihin sarjaostajiin, jotka ostavat säännöllisesti useita itseään pienempiä kohdeyrityksiä. Viitekehys kuvaa, minkälaisia henkilöstöresursseja eri yritysostoihin liittyviin tehtäviin tarvitaan ja kuinka tehtävät tulisi jakaa organisaation eri osien välillä. Viitekehys hahmottelee lyhyesti myös vaatimuksia tietojärjestelmälle, jonka tehtävänä olisi tukea yritysostoprosessia ja edesauttaa informaation välitystä organisaation osien välillä.

Diplomityön tulosten luotettavuuden suurin rajoite on empiirisen aineiston vähyys, sillä työssä analysoitiin vain yhden yrityksen yritysostokyvykkyyden kehitystä. Suurempi määrä aineistoa antaisi vahvemmat ja kattavammat tulokset.

Tallennettuna: