Haku

Measuring purchasing performance and profit impact using accounting and purchasing data

QR-koodi

Measuring purchasing performance and profit impact using accounting and purchasing data

Hankintatoimen tehokkuuden ja kannattavuusvaikutuksen mittaaminen kirjanpito- ja ostodatan avulla

Tässä diplomityössä pyritään luomaan ymmärrystä hankintatoimen ostoprosessien, kirjanpitoprosessien ja niitä tukevien IT- järjestelmien keskinäisistä riippuvuuksista. Tämän ymmärryksen avulla tavoitteena on mahdollistaa hankintatoimen tehokkuuden ja kannattavuusvaikutuksen mittaaminen kirjanpito- ja ostodatan avulla maailmanlaajuisesti toimivissa yrityksissä, joiden hankintatoimen organisaatio on hajautettu.

Tämän diplomityön tutkimuskysymys on "kuinka mitata hankintatoimen tehokkuutta ja kannattavuusvaikutusta kirjanpito- ja ostodatan avulla?" Tutkimuskysymys on jaettu kahteen alakysymykseen: "mitä dataa täytyy kerätä operationaalisista IT- järjestelmistä hankintatoimen tehokkuuden kannattavuusvaikutuksen mittaamiseksi?", sekä "kuinka tämä data on strukturoitu eri operationaalisissa IT järjestelmissä?"

Kirjallisuustutkimuksessa tarkastellaan aikaisempaa tutkimusta hankintatoimesta, hankintatoimen mittaamisesta sekä kannattavuusvaikutuksen mittaamisesta. Kirjallisuustutkimus osoittaa, että hankintatoimen tehokkuuden ja kannattavuusvaikutuksen mittaamiseen tarvittava tieto löytyy tyypillisesti kolmesta ostoprosessissa käytettävästä perusdokumentista: ostotilauksesta, tavaran vastaanottodokumentista ja laskusta.

Teorian pohjalta tehtyjä tulkintoja testattiin kahden tapaustutkimuksen avulla. Kummassakin tapaustutkimuksessa arvioitiin asiakasyrityksen kahden toimipisteen hankintatoimen prosessit. Toimipisteet valittiin siten, että niissä oli käytössä keskenään erilaiset IT- järjestelmät. Eri toimipisteiden hankintatoimen prosesseja vertailtiin keskenään, tavoitteena löytää käytettyihin IT- järjestelmiin ja organisationaalisiin käytäntöihin sidoksissa olevia yhtenäisyyksiä ja poikkeavuuksia. Tapaustutkimus osoitti, että käytetyllä IT- järjestelmällä oli hyvin vähän vaikutusta hankintatoimen prosessien toimintaan. Tutkimuksessa ilmeni myös, että prosesseissa tallennettu tieto oli hankintatoimen tehokkuuden mittaamisen kannalta hyvin heikkolaatuista. Tämä johtuu siitä, että hankintatoimen prosessit olivat monelta osin määritelty hyvin huonosti, eivätkä siten tue hankintatoimen tehokkuuden mittausta erityisen hyvin.

Tallennettuna: