Haku

Taisteluosastoon kohdistuvat kyberuhkat

QR-koodi

Taisteluosastoon kohdistuvat kyberuhkat

Nykyaikaisella taistelukentällä kyberuhkat alkavat olla osa myös taktisen tason taistelua, eivät pelkkä strateginen uhka valtionjohtoa tai kiinteitä järjestelmiä vastaan. Johtamisjärjestelmien kehityksen myötä on siirrytty tiedonsiirrossa valtavasti eteenpäin, ja taisteluosaston komentajalla ja esikunnalla on käytössään jatkuvasti enemmän välineitä johtamistoiminnan tukemiseksi. Liikenne on kaksisuuntaista, ja tiedonvaihto jatkuvaa ja aktiivista riittävän tilannetiedon takaamiseksi kaikilla toiminnan tasoilla. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin geneeriseen taisteluosastoon kohdistuvia mahdollisia kyberuhkia ja niiden vaarallisuutta.

Tutkimuksen teoriaosassa selvitettiin ensin mikä on taisteluosasto, ja tarkasteltiin sen histo-riaa, organisaatiota, johtamista ja johtamisjärjestelmää. Sen jälkeen selvitettiin erilaisten nykyaikaisten kyberuhkien ominaisuuksia vertaillen niiden ominaisuuksia ja esitellen kuuluisia esimerkkejä kustakin päätyypistä.

Tutkimuksen soveltavassa osassa esiteltiin ensin käytetty analyysimenetelmä, joka on tässä tutkimuksessa CVSS-arviointikriteeristö, jota käytetään tietoturvauhkien vaikuttavuuden arviointiin. Sen jälkeen CVSS-analyysin avulla tarkasteltiin, minkä tasoisen uhkan potentiaalinen hyökkääjä pystyisi aiheuttamaan hyökkäämällä reititintä, työasemaa tai tiedostopalvelinta vastaan todennäköisimmässä ja vaarallisimmassa tapauksessa. Analyysin perusteella vaarallisimmat uhkat kohdistuisivat reitittimiin ja tiedostopalvelimiin, koska niiden kautta leviäminen koko taisteluosaston verkkoon olisi helpohkoa toteuttaa. Kriittisimmäksi haavoittuvuudeksi taisteluosaston kannalta havaittiin saatavuuden menetys, sillä johtaminen perustuu käytettävissä olevan tiedustelutiedon hyödyntämiseen.

Tallennettuna: