Haku

Arabikevät ja kansainvälisen yhteisön arvot YK:n turvallisuusneuvoston toiminnassa Jemenissä

QR-koodi

Arabikevät ja kansainvälisen yhteisön arvot YK:n turvallisuusneuvoston toiminnassa Jemenissä

Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, miksi Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvosto ei ole tehnyt päätöstä humanitäärisestä interventiosta Jemeniin. Arabikevään kansannousuja ja hallinnon uudistamisen epäonnistumista seurannut sisällissota on YK:n mukaan kuluneen vuosikymmenen suurin ihmisen aiheuttama humanitäärinen katastrofi. Turvallisuusneuvostolla on tarvittavat mekanismit, mutta siltä vaikuttaa puuttuvan tahto tilanteeseen puuttumiseen.

Tutkielma perustuu englantilaisen koulukunnan kansainvälisen yhteisön teoriaan. Teorian keskiössä ovat valtiomiesten arvovalintoihin perustuva toiminta kansainvälisissä suhteissa ja ulkopolitiikan toteuttamisessa. Siinä perustavanlaatuisena kysymyksenä on valtion puuttumattomuusperiaatteen ja ihmisoikeuksien perusarvojen ensisijaisuuden välinen ristiriita. Teorialähtöistä sisällönanalyysiä hyödyntämällä on tutkittu YK:n turvallisuusneuvoston päätös-lauselmia, päätöslauselmaehdotuksia sekä kokouspöytäkirjoja. Teorian käsitteistöä hyödyn-tämällä on etsitty tulkintoja valtiomiesten arvovalinnoista, jotka kuvaavat perusteita turvalli-suusneuvoston toiminnalle.

Arabikevään kansannousut saivat aikaan käytännössä Jemenin hajoamisen valtiona. Tästä seurannutta turvallisuustyhjiötä ovat hyödyntäneet Jemenin sisäiset ei-valtiolliset toimijat. Saudi-Arabia aloitti intervention kansainvälisen yhteisön tunnustaman hallinnon tukemiseksi.

Turvallisuusneuvoston jäsenmaat osoittivat vakavan huolensa Jemenin tilanteen vaikutuksis-ta kansainväliselle turvallisuudelle ja ihmisoikeuksille. Jemenin tilanteeseen puuttumisella voi kuitenkin olla kauaskantoiset vaikutukset koko Lähi-Idän alueella. Jemenin tilanteen rat-kaisemisen on tapahduttava poliittisen dialogin kautta ja ratkaisuun on osallistuttava paikalli-set ja alueelliset toimijat. Tilanteen rauhoittamiseen on pyritty sanktiopolitiikalla samalla painottaen Jemenin suvereeniutta, yhtenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta.

Humanitäärisen intervention mahdollisuus ei ole ollut esillä turvallisuusneuvoston kokouksissa. Neuvosto on sitoutunut voimakkaasti kunnioittamaan valtion suvereniteettia. Väestön suojeleminen humanitäärisen lain loukkaamisilta on ensisijassa Jemenin kansallinen vastuu. Valta turvallisuusneuvostossa jakautuu käytännössä pysyvien jäsenmaiden välille. Pysyvät jäsenmaat eivät hyväksy toimintaa, joka saattaisi vaikuttaa niiden intresseihin. Turvallisuusneuvoston on säilytettävä yksimielisyys voidakseen säilyttää arvovaltansa. Pysyvät jäsenmaat toimivat maailmanpolitiikan realiteettien mukaisesti ja pyrkivät säilyttämään voimatasapainon.

Tallennettuna: