Haku

Eteläesplanadi 1 Helsinki; Esplanadin Kappeli, Ravintola Kappeli, Helsingin Osuuskauppa Elanto

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Helsingin kaupunginmuseo

Eteläesplanadi 1 Helsinki; Esplanadin Kappeli, Ravintola Kappeli, Helsingin Osuuskauppa Elanto

historia: Esplanadinkappelin vanhimman osan, joka muodostaa nykyisen Kappelin rungon, suunnitteli silloinen intendentinkonttorin arkkitehti Axel Hampus Dalström. Piirustukset laadittiin ja ravintola rakennettiin vuosina 1865-1867.

Väliaikaiset paviljongit (arkkitehti A. H. Dalström v. 1867, C. Kiseleff v. 1881) poistettiin, kun Kappelia laajennettiin, ja nykyiset lasiset paviljongit rakennettiin vuonna 1891 ravintoloitsija Josef Volontiksen aikana. Laajennus- ja muutostyön suunnittelija oli arkkitehti Bruno F. Granholm (1857-1930).

Dalströmin kappeli jäi nyt uuden rakennuksen sisään. Keskiosaa siirrettiin viisi metriä eteenpäin ja sivuille tehtiin puupaviljonkien tilalle elegantit lasi- ja rautakonstruktiot. Uusi julkisivu muistutti aikaisempaa pylväiden kannattelemine päätykolmioineen. Keittiö- ja varastotila siirrettiin kallioon louhittuun kellarikerrokseen, ja se palveli ravintolaa 1930-luvulle asti, jolloin se ei enää viranomaisten mielestä täyttänyt hygieenisyyden vaatimuksia. Tästä syystä uhrattiin vuonna 1931 koko alkuperäinen Dalströmin piirtämä ydinrakennus keittiön ja ravintolahallinnollisten tilojen tarpeisiin.

Eteläesplanadin puoleista julkisivua on pidennetty vuonna 1939 jonkin verran sekä länteen että itään (arkkitehtitoimisto Jung & Jung).

Nykyinen musiikkipaviljonki on rakennettu vuonna 1939 (Jung & Jung/ arkkitehti Valter Jung).

Suihkulähdeveistoksista järjestettiin kilpailu vuonna 1939, jonka kuvanveistäjä Viktor Jansson (1886-1958) voitti.

Yli kaksi vuotta kestänyt perusteellinen entistävä korjaus (arkkitehtitoimisto Aino ja Pekka Laurila, 1972-1976) valmistui vuonna 1976. Entisöinnin suunnittelu oli käynnistynyt jo vuosina 1966-1967. Entisöinnin yhteydessä konservoitiin suuri määrä maalauksia (kts. Wessman 1976). Peruskorjauksen jälkeen Kappeli-ravintolaa alettiin pitää avoinna ympäri vuoden, ei vain kesäisin.

Rakennusta korjattiin myös vuonna 2010, jolloin mm. uusittiin itäpäädyn ulko-ovet, laajennettiin keittiötä sekä huoltotiloja ja asennettiin lauhdutin vesikatolle (Arkkitehtitoimisto CJN Oy).

Vuonna 1968 Kappeli vuokrattiin 1968 Osuusliike Elannolle, ja elokuussa 2020 Helsingin kaupunki myi Ravintola Kappelin alueosuuskauppa HOK-Elannolle. Uusi omistaja teetti rakennukseen peruskorjauksen, jossa yhtenäistettiin tilojen ilmettä sekä uusittiin rakenteita ja tekniikkaa, jotka olivat jo tulleet käyttöikänsä päähän. Rakennuksen 1800-luvulta peräisin olevia maalauksia konservoitiin erillishankintana. Lisäksi kellaritiloihin rakennettiin leipomo.

Arkkitehti- ja pääsuunnittelijana toimi Arkkitehtitoimisto CJN (arkkitehdit Pekka Ruuskanen ja Tapio Sirola) ja sisustussuunnittelusta vastasi Sisustusarkkitehtitoimisto Fyra (sisustusarkkitehti Anu Latvala). Pääurakoitsijana toimi PC-Saneeraus Oy. Vanhoja rakenteita alettiin purkaa marraskuussa 2021, ja ravintola avattiin peruskorjauksen jäljiltä 27.4.2022.

Sisätilat:
Lähde: Päivi Seppälä, Hyvinkää
Päivi Seppälän edesmenneen isän mukaan hänen isänsä Henrik Erland Salonen (s. Hattulassa 1871) olisi maalannut nämä Kappelin Helsinki-aiheiset seinämaalaukset. Seppälä kertoo asiasta näin:
Isoisäni, joka kuoli jo 1943 ja on haudattuna Viipuriin, oli koulutukseltaan koristemaalari, valmistui käsittääkseni Helsingin Piirustuskoulusta, ja hän maalasi aluksi työkseen mm. katto- ym. freskoja eri puolille Helsinkiä, isäni mukaan mm. NMKY:n salin katon.

Tallennettuna: