Haku

Expressive character identity of teen lesbian characters on 'Glee' & 'Pretty Little Liars'

QR-koodi

Expressive character identity of teen lesbian characters on 'Glee' & 'Pretty Little Liars'

Seksuaalivähemmistöjen asema heteronormatiivisessa yhteiskunnassa on puhututtanut ahkerasti muutaman viime vuosikymmenen aikana. Globaalisti seksuaalivähemmistöjä laajalle yleisölle ovat tehneet tutuiksi populaarikulttuuriset valtavirtasisällöt kuten amerikkalaiset elokuvat ja televisiosarjat. Monet nuoret, jotka vasta rakentavat omaa seksuaali-identiteettiään, ammentavat vaikutteita näistä sisällöistä, erityisesti heidän ikäryhmilleen kohdistetuista tuotannoista kuten nuorten sarjoista. Siten on tarpeellista tutkia seksuaalivähemmistöjä edustavien fiktiivisten hahmojen kokonaisvaltaisia representaatioita suosittujen amerikkalaisten nuorten sarjojen kontekstissa ja päivittää tutkimus 1990-luvulta nykypäivää heijastavaksi.

Tässä tutkielmassa tarkastelun kohteena ovat nuorten sarjoissa "Glee" ja "Valehtelevat viettelijät" (eng. "Pretty Little Liars") esiintyvät lesbohahmot Santana Lopez ja Emily Fields. Erityisesti havainnoinnin kohteena ovat hahmojen ilmaisulliset identiteetit (expressive character identity), jotka rakentuvat ilmaisullisten keinojen kuten kielen, ilmeiden ja äänenkäytön kautta. Kontekstina näiden ilmaisullisten identiteettien esiintymiselle ovat narratiivit liittyen hahmojen kaapista ulostuloon. Aineistoksi on valittu yhteensä kahdeksan kohtausta, neljä kummastakin sarjasta, käsitellen hahmojen elämiä ennen ulostuloa, ulostulon aikana ja ulostulon jälkeen. Aineistoa tarkastellaan lisäksi queer teorian näkökulmasta keskittyen erityisesti heteronormatiivisuuden ilmentymiseen.

Lopullisten havaintojen perusteella Emilyn ja Santanan hahmot ilmentävät negatiivisia tunteellisia ja asenteellisia ilmaisullisia identiteettejä, jotka rakentuvat erityisesti kielellisten, visuaalisten ja paralingvistisien keinojen myötä. Erityisen huomioitavaa on hahmojen identiteettien kehitys narratiivin edetessä. Esimerkiksi ulostulon jälkeen identiteetit heijastavat päättäväisyyttä ja itsevarmuutta olla oma itsensä. Lisäksi häpeän esiintyminen on vain marginaalisessa osassa, kun puolestaan rehellisyyttä ilmennetään suuressa osassa aineistoa, viitaten pyrkimykseen kertoa avoimesti omista tunteistaan ja seksuaali-identiteetistä tuntematta häpeää. Queer teorian näkökulmasta heteronormatiivisuutta sekä vahvistetaan että haastetaan, mutta homoseksuaalisuus katsotaan lähtökohtaisesti normista poikkeavana.

Tallennettuna: