Haku

Lasta odottavien ja pienten lasten vanhempien ruokailutottumukset : Hyvän kasvun avaimet –seurantatutkimuksen tuloksia

QR-koodi

Lasta odottavien ja pienten lasten vanhempien ruokailutottumukset : Hyvän kasvun avaimet –seurantatutkimuksen tuloksia

Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää äitien ja isien ruokailutottumuksia ensimmäisen lapsen odotusaikana ja lapsen ollessa kaksi- ja viisivuotias. Tarkoituksena oli selvittää miten ruokavalion laatu sekä kasvisten ja kasvirasvalevitteen käyttö muuttuvat vanhemmilla lapsen saamisen myötä. Lisäksi selvitettiin miten vanhempien koulutustaso, perheen tulot sekä vanhemman ikä, sukupuoli ja painoindeksi ovat yhteydessä ruokavalion laatuun sekä kasvisten ja kasvirasvalevitteen käyttöön.

Tutkimuksessa on käytetty Turun yliopiston Hyvän kasvun avaimet- seurantatutkimuksen aineistoa. Tässä työssä käytettiin aineistosta taustatietoja raskausajalta sekä tietoa vanhempien ruokailutottumuksista raskausajalla ja lapsen ollessa kaksi- ja viisivuotias. Analyyseihin otettiin mukaan ensimmäistä lasta odottavat vanhemmat, jotka odottivat yhtä lasta (n=1780). Analyysimenetelminä käytettiin ristiintaulukointia, binääristä logistista regressioanalyysiä ja McNemarin testiä.

Ruokavalion laatu heikkeni matalamman koulutustason omaavilla äideillä raskausajalta siihen mennessä, kun lapsi oli kahden vuoden ikäinen. Korkeammin koulutetuilla äideillä ruokavalion laatu pysyi yhtä hyvänä kuin raskausaikana. Laatu pysyi samalla tasolla myös äideillä, jotka olivat uudelleen raskaana lapsen ollessa kaksivuotias, mutta heikkeni niillä, jotka eivät olleet uudelleen raskaana. Päivittäinen kasvisten käyttö oli äideillä raskausaikana yhtä yleistä kuin lapsen ollessa kaksivuotias, mutta yleisempää lapsen ollessa viisivuotias. Kasvirasvalevitteen käyttö väheni sekä äideillä että isillä lapsen odotusajalta siihen mennessä, kun lapsi oli viisivuotias. Ruokavalion terveyttä edistävä laatu ja kasvisten päivittäinen käyttö olivat yleisempää korkeammin koulutetuilla kuin matalammin koulutetuilla vanhemmilla, sekä äideillä yleisempää kuin isillä.

Erityisesti äitien ruokailutottumuksissa vaikuttaa tapahtuvan muutoksia ensimmäisen lapsen saamisen myötä. Terveyttä edistävä ruokavalion laatu toteutuu äideillä raskausaikana paremmin kuin raskauden jälkeen. Tätä tietoa voidaan hyödyntää neuvolassa tukemalla perheiden terveellisiä ruokailutottumuksia sekä lapsen odotusaikana että lapsen syntymän jälkeen. Erityisesti tulee tukea matalamman koulutustason omaavia äitejä hyvien ruokailutottumusten jatkamisessa lapsen syntymän jälkeen, koska heillä on suurempi riski ruokavalion laadun heikkenemiseen raskauden jälkeen. Jatkossa tulisi kuitenkin selvittää laajemmin mitkä tekijät ovat yhteydessä vanhempien ruokailutottumuksiin ja miten vanhempia voidaan parhaiten tukea raskaus- ja pikkulapsiaikana.

Tallennettuna: