Haku

1:1-opetuksen merkitys 7. luokan oppilaiden tieto- ja viestintäteknologian taitojen kehittymisessä

QR-koodi

1:1-opetuksen merkitys 7. luokan oppilaiden tieto- ja viestintäteknologian taitojen kehittymisessä

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten henkilökohtainen tietokone vaikuttaa 7. luokan oppilaiden tieto- ja viestintäteknologian (TVT) taitojen kehittymiseen 1:1-pilotin ensimmäisenä vuonna. 1:1-pilotissa kaikille pilottiryhmän oppilaille annettiin käyttöön henkilökohtainen kannettava Chromebook-tietokone. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin, miten opettajien digipedagogiset valinnat vaikuttavat oppilaiden TVT-taitojen kehittymiseen. Oppilaiden taitotasoa mitattiin suhteutettuna Kuopion TVT-opetussuunnitelman taitotasotavoitteisiin. Tämän lisäksi selvitettiin opettajien asenteita, taitotasoa ja digipedagogisia valintoja pilotin alussa ja lukuvuoden lopussa. Tutkielman teoriaosuus käsittelee tulevaisuuden osaamista, digitaalista kompetenssia Euroopan komission DigComp- ja DigCompEdu-viitekehysten avulla, tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämistä peruskoulussa sekä 1:1-hankkeita.

Tutkimus on seurantatutkimus, johon kerättiin aineistoa yhteensä neljällä kyselyllä: sekä oppilaat että oppilaat vastasivat ensimmäiseen kyselyyn pilotin alussa (syksy 2021) ja toiseen ensimmäisen pilottilukuvuoden lopussa (kevät 2022). Tutkimukseen osallistui 7. vuosiluokan oppilaita yhteensä 9 eri luokkaryhmästä. Ensimmäiseen oppilaskyselyyn vastasi 70 oppilasta ja toiseen 59 oppilasta. Ensimmäiseen opettajakyselyyn vastasi 23, toiseen 11 opettajaa.

Tutkimuksen tuloksena todettiin, että oppilaiden TVT-taidot pysyivät kokonaisuutena tarkasteltaessa ennallaan. Opettajat havaitsivat kehittymistä oppilaiden käytännön taitojen ja oman tuottamisen sekä tutkivan ja luovan työskentelyn osa-alueilla, mutta eivät osanneet arvioida muita osa-alueita. Oppilaiden omat arviot käytännön taitojen osalta sen sijaan laskivat pilotin aikana. Todettiin, että lasku voidaan tulkita siten, että ensimmäisen pilottilukuvuoden lopussa oppilailla on parempi käsitys TVT-taidoistaan, minkä takia he arvioivat oman osaamisensa matalammaksi kuin pilotin alkaessa. Tutkimuksen tuloksena havaittiin myös, että oppilaiden 1:1-laitteita hyödynnettiin vähemmän kuin olisi ollut TVT-taitojen kehittymisen ja pilotin onnistumisen kannalta tarkoituksenmukaista. Tulosten perusteella useilla opettajilla ei ollut selkeää käsitystä siitä, miten oppilaiden laitteita olisi voinut opetuksessa hyödyntää. Tuloksissa oli koulukohtaista vaihtelua, joka selittyi osittain oppilaiden asenteella. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että 1:1-hankkeen jalkauttamisen onnistuminen vaikuttaa suuresti siihen, miten hyvin opettajat pystyvät integroimaan 1:1-laitteet osaksi opetustaan ja samalla mahdollistamaan oppilaille monipuolista TVT-taitojen oppimista.

Tallennettuna: