Elämän maantiellä

Irmela (Lia Lae).
Aineiston käyttöoikeudet
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Finna-arvio
(0)

Elämän maantiellä

På livets landsväg (ruotsinkielinen nimi)

Kurt Jägerin ja Ragnar Hartwallin ohjaama mykkädraama Elämän maantiellä (1927) sijoittuu ensimmäisen maailmansodan jälkeiseen aikaan. Köyhä posetiivari Tarini (Waldemar Wohlström) kiertää kaupunkeja aasinsa kanssa ja uneksii öisin kadonneesta tyttärestään. Toisiinsa kiintyneet Tarini ja orpotyttö Irmela (Lia Lae) liittyvät häikäilemättömän impressaario Greevingin (Eric H. Broman) varieteeteatterin esiintyjiksi. Greevingin liehittelemästä Irmelasta tulee varieteen vetonaula ja pian neito kiinnittää myös hyväosaisen Georgin (Halvar Lindholm) huomion.

Tallennettuna:
Genre
IkärajaS
Muut tekijät
Ilmari Mattsson, arkkitehti (lavastus)
Augusta Blomberg O.Y., puvut
Kreditoimattomat
Gustaf Molin, tuotannonjohto
Ragnar Hartwall, käsikirjoitus, järjestäjä
Kurt Jäger, leikkaus, valokuvat
Armas Jokinen, kuvausapulainen
Näyttelijät
Waldemar Wohlström, Tarini
Eric H. Broman, impressaario Greeving
Lia Lae, Irmela
Halvar Lindholm, Georg
Ella Tigerstedt, Irmelan kasvatusäiti
Bocci (Tarinin aasi) (Lähde: SKF 1)
Kreditoimattomat
Asser Fagerström, katuyleisöä
Atso Fagerström, katuyleisöä
Armas Jokinen, katuyleisöä
Armas Laitinen, Armas Laitinen, varieteen voimamies
Sisältöseloste
Maailmansota, jonka "kintereillä seurasivat suru ja kaipaus; moni sydän kaipasi sitä minkä sota oli siltä riistänyt". Laitakaupungin tyttö Irmela kyselee kasvatusäidiltään vanhemmistaan: hänen äitinsä on kuollut ja isä kadoksissa. Samaan aikaan laitakaupungin lapsia ilahduttaa kiertävä posetiivari Tarini, jolla yksinäisyydessään on vain aasinsa ja joka öisin uneksii kadonneesta tyttärestään.

Aika kuluu. Irmela on varttunut neidoksi. Tarini on jälleen kaupungissa ja viihdyttää posetiivillaan kadun lapsia. Kaikki yllyttävät Irmelaa tanssimaan musiikin tahtiin. Impressaario Greeving, jonka harrastuksena ovat autot ja naiset, sattuu paikalle ja kiinnittää sekä Irmelan että Tarinin varieteeteatterinsa esiintyjiksi. Ensi-illasta tulee menestys, jota juhlitaan hienossa ravintolassa. Tarini saa vihdoin syödä kylläkseen. Greeving kohottaa maljan "kaupungin etevimmille taiteilijoille" ja liehittelee Irmelaa.

Irmela kuitenkin ystävystyy rikkaan Georgin, "elämän aurinkoisella puolella" varttuneen nuorukaisen kanssa. Georg on nähnyt Irmelan ensi-illassa ja kutsuu tytön kanssaan luontoretkelle, joka sujuu kisaillen ja päättyy suudelmaan. Greeving, joka katsoo Irmelan olevan menestyksestään hänelle kiitollisuudenvelassa, seuraa suhteen kehitystä mustasukkaisena, varoittaa Georgia ja yrittää lopulta ottaa Irmelan väkisin tämän hotellihuoneessa. Georg saapuu paikalle, miesten välille syntyy nyrkkitappelu, jossa Georg lannistaa Greevingin.

Georg vie Irmelan kartanoonsa toipumaan ja esittää kosintansa. Irmelan kadottua Tarini on karkotettu teatterista: hän palaa entiseen kulkurielämäänsä ja etsii turhaan Irmelaa. Greeving jatkaa juoniaan ja kertoo Georgin äidille selvittäneensä Irmelan perhetaustan: tämän äiti on kuollut ja isäksi on paljastunut posetiivari-Tarini, jonka Greeving uskottelee kuolleen ja uskoneen kuolinvuoteellaan tytön hänen hoiviinsa. Georgin äiti ei suostu luovuttamaan Irmelaa Greevingille, vaan ryhtyy etsimään Tarinia lehti-ilmoituksella.

Tarini viettää jouluiltaa rähjäisessä vajassa, aasinsa seurassa ja vaatimattoman kuusen ääressä, kun Irmela astuu sisään: "Isä!", säestää kyyneleistä jälleennäkemistä. Kevään tullen idylli vallitsee kartanossa, jossa Tarinilla on nyt turvapaikka. Hän seuraa Irmelan ja Georgin kisailua puistossa ja ryhtyy syöttämään tuttipullolla aasiaan, omaa "pikku vauvaansa", kuten Irmela sanoo Georgille.

- Suomen kansallisfilmografia 1:n (1996) mukaan
Aiheet
Tuotanto
Komedia-Filmi
Ensi-ilta28.11.1927
Ensi-iltapaikat
Helsinki: Piccadilly, Punainen Mylly
Kotka: Tähti Biografi
Lahti: Kuvapalatsi
Pori: Sampo
Viipuri: Maxim
Televisioesitykset
YLE Teema, 03.12.2011
YLE Teema, 04.12.2011
YLE Teema [Mykkä valo], 01.08.2014
Filmikopioiden määrä6
Linkit
Kesto
83 min
Värimv
Äänimykkä
Kuvasuhde1,33:1
PääsyLuvanvarainen käyttö / ei tiedossa