Haku

Hiljaisen tiedon jakamiseen vaikuttavat tekijät ja tiedon säilyttäminen organisaatiossa : case henkilöstöpalveluyritys

QR-koodi

Hiljaisen tiedon jakamiseen vaikuttavat tekijät ja tiedon säilyttäminen organisaatiossa : case henkilöstöpalveluyritys

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, mitkä ovat hiljaisen tiedon jakamiseen vaikuttavia tekijöitä ja kuinka hiljaista tietoa voidaan säilyttää organisaatiossa. Hiljainen tieto on henkilökohtaista, kokemusperäistä ja monesti yrityksen kannalta sitä oleellisinta ja tärkeintä tietoa, jota tarvitaan, kun luodaan uusia innovatiivisia ratkaisuja. Merkittävyydestään huolimatta, hiljaista tietoa on vaikea säilyttää ja juurruttaa organisaatioon, mikä tekee siitä tärkeän tutkimuskohteen. Tutkimuskohteena tässä tapaustutkimuksessa on konsulttien ja myyjien hiljaisen tiedon jakamiseen vaikuttavat tekijät. Aikaisempaa tutkimustietoa ei aiheesta juuri löydy, mikä tekee tutkimuksesta tärkeän ja asettaa tutkijalle omanlaiset haasteensa.

Tutkimusaineisto koostuu kuudesta henkilöstöpalveluyrityksen konsulteille ja myyjille suunnatuista puolistrukturoiduista teemahaastattelusta, joita analysoidaan sisällönanalyysimenetelmällä. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys muodostuu hiljaisen tiedon käsityksistä ja tässä tutkimuksessa hiljaista tietoa käsitellään organisaation sisäisen tiedonjakamisen näkökulmasta.

Tutkimustulosten mukaan henkilöiden välinen luottamus, organisaatiokulttuuri ja mahdollisuus vaikuttavat hiljaisen tiedon jakamiseen. Yhteisiin tavoitteisiin tähtäävä, ryhmätyötä ja hiljaisen tiedon jakamista arvostava, organisaatiokulttuuri edistää hiljaisen tiedon jakamista. Ajan puute esitettiin tutkimuksessa suurimmaksi esteeksi hiljaisen tiedon jakamiselle. Tutkimuksen mukaan hiljainen tieto säilyy eritoten henkilöiden päässä. Hiljainen tieto pystytään säilyttämään myös järjestelmissä, mutta tällöin henkilön pitää itse tiedostaa, mihin organisaation toimintoihin oma hiljainen tieto liittyy. Yhtenäisten järjestelmien puuttuminen vaikeutti hiljaisen tiedon säilyttämistä. Hiljaisen tiedon juurruttaminen organisaation toimintoihin ei onnistu, elleivät kaikki henkilöt ymmärrä, mihin toimintoihin liittyvä tieto on hiljaista tietoa.

Tutkimustulosten mukaan tiimien sisällä kasvotusten tapahtuva hiljaisen tiedon jakaminen konsulttien ja myyjien välillä on tehokasta, koska organisaationkulttuuri ja luotettavuus henkilöiden välillä edistävät tiedon jakamista. Hiljaisen tiedon jakaminen tehostuu eri tiimien välillä ja tiimien ulkopuolisten työntekijöiden kesken, jos aikaa hiljaisen tiedon jakamiseen lisättäisiin. Esimiesten tulisi korostaa organisaatiossa hiljaisen tiedon säilyttämisen tärkeyttä, minkä seurauksena hiljaisen tiedon säilyttämisestä ja juurruttamisesta organisaation prosesseihin tulisi osa organisaatiokulttuuria. Järjestelmien kehittäminen ja toimintatapojen yhtenäistäminen tiedon kirjaamisessa helpottaisivat tiedon säilyttämistä organisaatiossa.

Tallennettuna: