Haku

Vajaakuntoisten henkilöiden työllistäminen ja tuetun työllistymisen merkitys työnantajien näkökulmasta

QR-koodi

Vajaakuntoisten henkilöiden työllistäminen ja tuetun työllistymisen merkitys työnantajien näkökulmasta

Tässä pro gradu –tutkielmassa tarkasteltiin vajaakuntoisten työnhakijoiden työllistämistä työnantajien näkökulmasta. Tutkielmassa selvitettiin tekijöitä, jotka vaikuttavat työnantajien mielestä vajaakuntoisten työllistämiseen. Lisäksi tutkielmassa tarkasteltiin tuetun työllistymisen toimintamallin merkitystä työllistämisen prosessissa työnantajien näkökulmasta.

Tutkielmaprosessissa oltiin yhteistyössä Lapin alueella toimivaan Kompassi-projektiin, joka on keskittynyt toimivien yhteistyömallien kehittämiseen tavoitteenaan muun muassa työllistymisen edistäminen. Projektin kautta saatiin tutkielmaan valikoitua haastateltavat työnantajat. Kyseiset työnantajat olivat rekrytoineet Kompassi-projektin asiakkaita työharjoitteluun, palkkatuettuun työhön ja työsuhteisiin. Projektissa käytettiin tuetun työllistymisen toimintamallia ja työhönvalmentajina toimivat projektin työntekijät.

Tutkielmaa varten haastateltiin seitsemää eri työnantajaa. Haastattelut suoritettiin teemahaastatteluin. Tutkielman analyysimenetelmänä oli teoriaohjaava sisällönanalyysi. Sen avulla aineisto saatiin pilkottua ja pelkistettyä osiin, ryhmiteltyä ja käsitteellistettyä käyttäen hyväksi olemassa olevaa teoriaa. Analyysista muodostui kaksi pääluokkaa ja niiden sisälle alaluokkia.

Tutkielman tulosten mukaan vajaakuntoisten työllistämiseen vaikuttivat työnhakijan henkilökohtaiset tekijät, organisaation tilannekohtaiset tekijät, yhteiskunnallisen tuen muodot sekä työnantajan ja työyhteisön asenne. Tuettu työllistyminen koettiin työnantajien mukaan positiiviseksi, josta hyötyivät niin työnhakijat kuin työnantajat. Työhönvalmentaja lievensi työnantajien henkisiä paineita olemalla helposti saatavilla ja tarjoamalla työllistämisen prosessiin liittyviä tukitoimia. Työhönvalmentajalla oli myönteinen vaikutus myös työtehtävien räätälöintiin, kun hän toi esille uusia vaihtoehtoja työssä jaksamisen ja pärjäämisen edistämiseen.

Tutkielman johtopäätöksenä voidaan todeta, että vajaakuntoisten työllistymisen todennäköisyys paranee, mikäli työnantajien mainitsemat työllistämiseen vaikuttavat tekijät ovat tasapainossa. Tuetun työllistymisen toimintamalli otettiin työnantajien keskuudessa hyvin vastaan, millä on positiivinen vaikutus myös työllistymiseen. Aktiivinen ja läsnä oleva ulkopuolinen toimija madaltaa työnantajien kynnystä palkata vajaakuntoisia henkilöitä työhön.

Tallennettuna: