Haku

”Aina pitää kerrata ohjeet” : työelämäyhteistyö näyttötutkinnoissa opettajien kertomana

QR-koodi

”Aina pitää kerrata ohjeet” : työelämäyhteistyö näyttötutkinnoissa opettajien kertomana

Näyttötutkinnot ovat kasvattaneet voimakkaasti suosiotaan aikuisten ammatillisen kouluttautumisen muotona. Näyttötutkintona voidaan suorittaa ammatillisia perustutkintoja, ammattitutkintoja, ja erikoisammattitutkintoja. Järjestelmä pohjautuu vahvasti työelämän kanssa tehtävään yhteistyöhön sen kaikilta osin. Yhteistyö on kolmikantaista, toimijoina työnantajatahot, työntekijätahot ja opettajat. Tässä tutkimuksessa käsitellään työelämäyhteistyötä opettajien näkökulmasta, neljän tutkimuskysymyksen johdattamana. Päätehtävänä oli kuvata, miten opettajat kirjoittivat työelämäyhteistyöstä. Alakysymyksinä selvitettiin, millaista yhteistyö on, miten sitä tehdään, ja millaista on arviointiyhteistyö. Tutkimuksen lähestymistapa on narratiivinen.

Tutkimusaineisto koostuu 17:sta opettajan vapaamuotoisesta kertomuksesta. Aineisto kerättiin opettajilta sähköpostikyselyllä. Aineiston analysoinnissa on käytetty päätutkimuskysymyksen osalta narratiivista analyysiä. Alakysymykset on käsitelty puolestaan narratiivien analyysillä. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys koostuu aineistosta, näyttötutkintojärjestelmän käsitteistöstä, ja työelämäyhteistyötä käsittelevistä muista tutkimuksista.

Tutkimustuloksena muotoutui kolme yhteistyötä ilmentävää narratiivia. Läpi käymisen, mukana olemisen ja joutumisen pakon puheissa työ kuvattiin asioiden kertaamista ja toistoa vaativana työnä, jossa työelämätahon mukana pitäminen, ja arviointien esiin kaivaminen olivat työn ydintä. Alakysymysten tuloksena yhteistyö piirtyi kolmen teeman kautta; opettaja palvelijana -teemassa opettaja näyttäytyy yhteistyön kentälle osaamisensa ja kykynsä tarjoavana asioiden sitkeänä täsmentäjänä. Opettaja huolenpitäjänä -teemassa opettaja tuntee vastuunsa tutkinnonsuorittajista, ja pyrkii estämään työelämätahojen kuormittumista. Opettaja käytännön järjestelijänä -teema puolestaan avaa yhteistyötä erilaisia ponnisteluja vaativana työkenttänä.

Yhteistyö kulminoituu vahvasti arviointityöhön. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta yhteistyön muotojen olevan moninaiset. Käytännön tavat ja keinot tehdä yhteistyötä ovat pääosin työpaikoilla käyntejä, keskusteluja ja arviointikoulutusta. Yhteistyö pohjaa vahvasti opettajan omaan aktiivisuuteen ja tekemisen tapoihin, sekä myös kokemusvuosiin perustuvaan tietämykseen ja tuntemukseen alueen työnantajatahoista.

Tutkimuksen tulokset avaavat näkökulmia näyttötutkintojärjestelmän kehittämistyölle, ilmentäen sitä todellisuutta, jota opettajat järjestelmän avaintoimijoina elävät. Tutkimus tarjoaa aineksia myös opettajien ja näyttötutkintomestareiden koulutukseen, sekä heidän työnsä ohjaukseen.

Tallennettuna: