Haku

A Study of User Experience: Aesthetic, Tangible User Interface Concepts in the Context of Adaptive Hotel Room

QR-koodi

A Study of User Experience: Aesthetic, Tangible User Interface Concepts in the Context of Adaptive Hotel Room

Nopeasti kehittyvä teknologia ja digitalisoituminen vaikuttavat yhä voimakkaammin elämäämme. Eri laitteiden avulla pyrimme pysymään yhteydessä fyysisen maailman rinnalle syntyneeseen digitaaliseen todellisuuteen. Uusien teknologioiden ja muotoilun suuntausten myötä käyttöliittymät saavat yhä erilaisempia muotoja. Tämän myötä myös käyttäjäkeskeisyys ja käyttökokemuksen suunnittelu ovat nousseet yhä keskeisemmäksi teemoiksi vuorovaikutussuunnittelussa. Tässä opinnäytetyössä tutkitaan uudenlaisia vuorovaikutuselementtejä hyödyntävien esteettisten ja fyysisten käyttöliittymien käyttökokemusta adaptiivisessa hotellihuoneympäristössä.

Tutkimusprosessin alkuvaiheessa konsepti adaptiivisesta hotellihuoneesta kehitettiin ideoiden esittämistä ja arviointia varten. Tämä hotellihuonekonsepti koostui viidestä tarkemmasta konsepti-ideasta, joista kaksi valittiin kehitettäväksi edelleen käyttäjätutkimuksia varten. Käyttäjätutkimuksissa käytetyt konseptikäyttöliittymät hyödynsivät vettä ja lasia vuorovaikutuselementteinä.

Kerätyt tulokset osoittivat, että molempien käyttöliittymien fyysisillä vuorovaikutus-elementeillä oli huomattava vaikutus käyttökokemukseen. Esteettisten omi-naisuuksien vaikutus nousi kuitenkin esiin lähinnä lasia vuorovaikutuselementtinä hyödyntävän käyttöliittymän käytössä. Kokonaisvaltaista käyttökokemusta tarkasteltaessa konseptikäyttöliittymien hedonistiset ominaisuudet vaikuttivat myös jossain määrin syrjäyttävän pragmaattisten ominaisuuksien kanssa mahdollisesti ilmenneet haasteet. Yleisesti käyttäjät kokivat konseptikäyttöliittymät hauskoiksi ja mielenkiintoisiksi.

Koska tätä tutkielmaa varten tehdyt käyttäjätutkimukset toteutettiin rajatulla aikavälillä, voidaan olettaa konseptikäyttöliittymien uutuusarvon jossain määrin vaikuttaneen käyttäjien käyttökokemukseen. Mahdollisessa jatkotutkimuksessa käyttökokemuksen tarkastelu tulisi tehdä pidemmällä aikavälillä ja niin, että testaajat käyttävät käyttöliittymiä toistuvasti yhden yksittäisen kokeilukerran sijaan.

Tallennettuna: