Haku

Jaettu toimijuus moniammatillisessa yhteistyössä nuorten sosiaalisen kuntoutuksen parissa

QR-koodi

Jaettu toimijuus moniammatillisessa yhteistyössä nuorten sosiaalisen kuntoutuksen parissa

Tutkielman tarkoituksena oli tuoda esiin jaetun toimijuuden rakentumiseen vaikuttavia tekijöitä moniammatillisessa yhteistyössä nuorten sosiaalisen kuntoutuksen parissa. Tutkimusta rajaavina käsitteinä toimivat sosiaalinen kuntoutus, moniammatillinen yhteistyö ja jaettu toimijuus. Tutkimus on laadullinen, ja sen tavoitteena oli selvittää mitkä tekijät tukevat jaetun toimijuuden rakentumista ja mitkä estävät sitä.

Käytin tutkimusaineistona osaa aineistosta, joka oli kerätty Kelan rahoittamaa nuorten aikuisten osallisuuteen ja sosiaaliseen kuntoutukseen liittyvää tutkimushanketta varten. Tutkimusaineistoni koostui neljästä työntekijöiden ryhmähaastattelusta, joihin osallistui yhteensä 21 työntekijää. Työntekijät toimivat sosiaalisen kuntoutuksen palveluita tuottavissa organisaatioissa. Tutkimusaineistoni oli valmiiksi litteroituna. Käytin aineiston analyysimenetelmänä aineistolähtöistä sisällönanalyysia, jonka avulla tarkastelin jaetun toimijuuden rakentumista tukevia ja estäviä tekijöitä.

Tutkimustulosten mukaan moniammatillinen yhteistyö on merkittävä osa sosiaalista kuntoutusta, ja yhteistyön kautta voidaan rakentaa jaettua toimijuutta. Tutkimustulosten mukaan jaettua toimijuutta tukeviksi tekijöiksi muodostuivat yhteistyötahojen tunteminen, valmiudet yhteistyöhön ja yhdessä tekeminen. Jaetun toimijuuden rakentumista estävät puolestaan työskentelypuitteet, yksin tekemisen kulttuuri ja jäsentymätön yhteistyö.

Tutkimustulosten valossa työntekijöiden välisen jaetun toimijuuden rakentumiseen tulee kiinnittää huomiota, koska se mahdollistaa osaltaan tiiviin ja tavoitteellisen moniammatillisen yhteistyön. Yhdessä tekemisen ja yhdessä asetettujen tavoitteiden kautta voitaisiin välttää muun muassa päällekkäistä työtä, ja mahdollistaa tuen ja palvelujen tarjoaminen oikea-aikaisesti.

Tallennettuna: