Haku

Digitalisaation rooli liiketoimintamallin muutoksessa : Case Ruiskubetonoinnin palvelullistaminen

QR-koodi

Digitalisaation rooli liiketoimintamallin muutoksessa : Case Ruiskubetonoinnin palvelullistaminen

Tässä pro gradu -tutkielmassa tavoitteena on avata digitalisaation roolia ruiskubetonoinnin liiketoimintamallin muutoksessa. Kiinnostus digitalisaatioon ja palvelullistamiseen on kasvanut viime vuosina, eikä vähiten sen vuoksi, että niiden avulla yritykset pystyvät kasvattamaan tuottamaansa lisäarvoa sekä suojautumaan markkinoita uhkaavilta häiriötekijöiltä.

Terminä digitaalinen palvelullistaminen on yleistynyt, kun ymmärrys siitä, että digitalisaation avulla saavutettavat suurimmat hyödyt ovat ulosmitattavissa vain palvelullistamisen eli liiketoimintamallin muutoksen avulla. Tämän muutoksen taustalla on kuitenkin useita sen onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä, kuten toimivan strategian laatiminen, organisaation tieto- ja taitotason kasvattaminen ja yrityksen kulttuurillinen muutos. Tutkimuksen teoreettisessa keskiössä ovat digitalisaation ja sen ympärille syntyvät liiketoiminta-alustat sekä palvelullistaminen ja sen aiheuttamat muutokset tuotepalvelumalleissa ja toimijoiden roolissa arvoketjussa. Teoreettisen viitekehyksen kysymys voitaisiinkin hyvin yksinkertaistaa muotoon, mikä erottaa ruiskubetonoinnin digitaalisen palvelullistamisen pelkästä ruiskubetonoinnin palvelullistamisesta.

Tapaustutkimuksen sekä teemahaastattelujen avulla tutkimus osoittaa, että digitalisaatiolla on merkittävä rooli erityisesti perinteisen työvoimapainotteisen liiketoiminnan, kuten ruiskubetonoinnin palvelullistamisessa. Ennen kaikkea digitalisaatio auttaa ratkaisemaan perinteisiä palvelullistamisen haasteita kuten toiminnan kannattava kasvattaminen laajempaan mittakaavaan sekä toiminnan parempi riskienhallinta lisääntyvästä työmäärästä huolimatta. Toisaalta liiketoimintamallin muutoksessa merkittävässä roolissa on myös luottamus, läpinäkyvyys toimintaan sekä saavutetun hyödyn oikeudenmukainen jakaminen. Digitalisaatiolla on merkittävä rooli edellä mainittujen tieto- ja taitotason rakentumisessa. Tutkimuksen aikana myös havaittiin, että ruiskubetonoinnin palvelullistamiseen liittyvät käytännön tapaukset olivat pääasiassa kehittymättömillä markkinoilla kuten Intiassa ja Chilessä. Näistä tapauksissa kävi myös ilmi, että ratkaisevana tekijänä lopputulospohjaiseen palvelumalliin päätymisessä oli nopea kyky vastata osaamisvajeeseen.

Tutkimuksen tulokset auttavat yrityksiä ymmärtämään kuinka lähellä digitaaliset häiriötekijät ovat perinteisillä työvoimaintensiivisillä toimialoillakin. Tämän lisäksi tulokset tuottavat arvokasta lisätietoa siihen, miten digitalisaatio tukee liiketoimintamallin muutosta ja mitä asioita on hyvä huomioida suunniteltaessa muutosta asiakaskeskeisempään ja digitaalisesti tuettuun liiketoimintamalliin.

Tallennettuna: