Haku

Tähtikukka; villapaita; neulepaita

Kirjoneulevillapaidan keskeisenä kuvioaiheena on 5 kukanvartta, joissa kasvaa tähtimäisiä kukkia. Paidan yläosassa on kaksi kirjoneuleraitaa, samoin helmassa ja hihansuissa. Yläosan raitojen aiheena ylemmässä pilkut, alemmassa aallot. Helmoissa ja hihansuissa on vastaavasti kuvioina ylemmässä raidassa vinoviivat, josta muodostuu siksak-raitaa, sekä alemmassa vaahteranlehtikuvio. Neuleen päävärit ovat keskiosassa vaalea vedensininen ja siniharmaa, vihreä, sekä vaalenpunaisen, pinkin, punaisen, oranssin, keltaisen ja sinisen sävyt. Kirjoneuleraidat yläosassa ovat pinkin, sinisen, vihreän ja liilan sävyisiä. Helman ja hihansuiden raitojen värit ovat vihreän, keltaisen, keltaoranssin, turkoosin, vaalenpunaisen ja liilan sävyisiä. Raidat erotettu toisistaan edestakaisneuleraidoilla. Kaulus on sini-vihreä -sävyinen, 2o 2n -joustinta. Vasemmalla olkapäällä ja kauluksessa nappikiinnitys. Hihansuissa vedenvihreät resorit, 2o 2n, ja helmassa saman värinen taitosreuna.

Oikeudenhaltija Kuva: Suomen käsityön museo
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY-NC-ND 4.0
QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Suomen käsityön museo

Tähtikukka; villapaita; neulepaita

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Esine
Organisaatio Suomen käsityön museo
Kokoelma
Tekstiilisuunnittelija Sirkka Könösen kokoelma
Inventaarionro
E1448/003
Mitat
pituus: 69 cm olkapäältä helmaan
pituus: 52 cm hiha
pituus: 26 cm kaulus
leveys: 61 cm kainaloiden alta
leveys: 27 cm hihasta kainaloiden alta
leveys: 48 cm olkapäiltä
leveys: 50 cm helmasta
Merkinnät
merkinnän sisältö: villapaidan mukana parsinlankaa, 1 nappi ja painettu merkkilappu, jossa tietoja suunnittelijasta ja tuotteesta, tuotteen hoito-ohjeet, sekä valmistajan nimikirjaimet
Valmistus
1996-2001 luovuttajan mukaan neuleen väritys on suunniteltu 1990-luvun jälkipuoliskolla valmistusaika
neule
villa
neulottu puikoilla ammattimainen käsityö
Anu Karhu, valmistaja ; Sirkka *Könönen, suunnittelija
Sirkka Könönen tunnetaan parhaiten värikkäistä, luontoaiheisista neuleistaan. Neuleet materiaaleineen ja kuvioineen olivat kannanottoja luonnon ja ympäristön puolesta. Turhaa tuotetta ei hänen mielestään kannattanut tehdä, joten villa miellytti häntä uusiutuvana ja kaikkien tuhansien käyttökertojen jälkeen lopulta maatuvana materiaalina. Sirkka Könösellä oli taiteellisuuden lisäksi laaja käytännön osaaminen. Hän hallitsi neuleen suunnitteluprosessin kokonaisuudessaan luonnoksista valmiiseen tuotteeseen ja sen huoltoon saakka. Ensimmäiset neuleensa hän valmisti itse, mutta siirsi tuotantoa luomalleen kotineulojien ja -kutojien verkostolle. Työnjako verkoston neulojien kanssa oli toimiva ja Könöselle jäi aikaa neuleiden suunnittelutyöhön. Kotikutojien verkosto kattoi lähes koko Suomen: Uusimaa, Lappi, Pohjanmaa, Kainuu, Pirkanmaa ja Etelä-Karjala.
Käyttö
Helsinki

myyntituote
Aiheet
Luokitus