Haku

Främjande av vattenansvaret hos företag i livsmedelskedjan som stöd för vattenvården : Slutrapport om YRVELY-projektet

QR-koodi
Finna-arvio

Främjande av vattenansvaret hos företag i livsmedelskedjan som stöd för vattenvården : Slutrapport om YRVELY-projektet

Ruokaketjun yritysten vesivastuullisuuden edistäminen vesienhoidon tukena

Yritysten vesivastuullisuudella tarkoitetaan yrityksen veden käyttöä ja vesien suojelua, joka on sosiaalisesti ja kulttuurisesti oikeudenmukaista, ympäristön kannalta kestävää ja taloudellisesti kannattavaa, ja jonka käytänteet kehitetään yhdessä sidosryhmien kanssa. Vesivastuullisuuden kehittämisellä on todettu olevan erityisesti merkitystä yritysten kansainvälisissä arvoketjuissa, mutta se voi tarjota ratkaisuja myös vesihaasteisiin Suomessa.

Rehevöityminen on Itämeren suurimpia ongelmia ja vaivaa myös monia sisävesiä. Valtaosa ihmisen aiheuttamasta vesistöjen ravinnekuormasta Suomessa tulee hajakuormituksena maa- ja metsätaloudesta. Viime vuosina maatalouden fosforivalumien vähentämiseen on panostettu voimakkaasti, mutta tästä huolimatta rehevöittävä kuormitus on vähentynyt vain hieman, eikä rehevöitymisestä kärsivien vesistöjen tila ole merkittävästi kohentunut.

Suomen ympäristökeskuksen toteuttamassa Yritysten vesivastuullisuuden edistäminen ELY-keskusten vesienhoitotyössä (YRVELY) -hankkeessa kehitettiin vesivastuullisuuden ja siihen liittyvän sitoumuksen ympärille toimintamalli, joka tukee samanaikaisesti sekä ruokaketjun yritysten vesiriskien hallintaa että vesienhoidon toimeenpanoa. Hankkeessa keskityttiin erityisesti alkutuotannosta peräisin olevan ravinnekuormituksen hallintaan. Toimintamalli kehitettiin yhteistyössä Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY-keskusten), hankkeen kumppaniyritysten ja kolmannen sektorin yhteistyötahojen kanssa. Ruokaketjua koskeva toimintamalli hyödyntää erityisesti sopimustuotantojärjestelmää arvoketjun vastuullisuuden ja alkutuotannon vesiensuojelukäytäntöjen kehittämiskeinona. Mallin avulla alkutuotannon vesiensuojelutoimenpiteitä voidaan kohdentaa alueille, joilla niitä tarvitaan eniten.

Toimintamalli rakentuu yritysten, sopimustuottajien ja ELY-keskusten yhteistyön varaan. Sen lähtökohtana on tarve parantaa vesien tilaa kohdennetusti ja yrityksen halu sitoutua vesivastuulliseen toimintaan. Vesistövaikutuksiltaan keskeisten toimipaikkojen ja sopimustuotantotilojen tunnistaminen on tärkeää, jotta alkutuotannon vesiensuojelutoimenpiteet voidaan kohdentaa tehokkaasti. ELY-keskukset auttavat yrityksiä tunnistamaan vedenlaadun kannalta kriittiset kohdealueet ja tukevat tiedollisesti, aineistojen, neuvonnan ja rahoitusmahdollisuuksien tarjonnan avulla yritysten toimintamallin toteutusta. Yritysten tehtävänä on varsinaisen vesiensuojelutyön jalkauttaminen ja toimeenpano sopimustuotantojärjestelmän kautta. Toimintamallin toimeenpano edellyttää yritysten sitoutumista yksittäisinä yrityksinä tai toimialakohtaisen Green Deal’in kautta. Malli on sovellettavissa myös muille vastaaville toimialoille arvoketjuineen.

Tallennettuna: