Haku

Keskosvaatteen käytettävyys : Ergonomiatestaus ja tuotekehitys

QR-koodi

Keskosvaatteen käytettävyys : Ergonomiatestaus ja tuotekehitys

Tämän opinnäytetyön tavoite on arvioida toiminnallisten Beibamboo- vauvanvaatteiden käytettävyyttä Kätilöopiston sairaalan keskososastolla. Opinnäytetyö on osa Työterve-yslaitoksen ergonomia- ja käytettävyystutkimusta.

Hoitoalan innovaatioita kehittämällä pyritään parantamaan terveys- ja hoitopalveluiden laatua, sekä edistämään hoitajien työergonomiaa ja työturvallisuutta. Toiminnallisten keskosvaatteiden käytettävyydestä löytyy vähän tutkittua tietoa.

Opinnäytetyö on tapaustutkimus, jonka aineisto on kerätty observoinnin ja kyselylomakkeen avulla. Observoituja hoitajia oli kuusi (N =6), joista kolme puki keskosen toiminnallisiin vauvanvaatteisiin ja toiset kolme tavallisiin vauvanvaatteisiin. Osastonhoitaja videokuvasi pukemistilanteen. Kyselylomakkeeseen vastasi yhdeksän (N=9) muuta hoitajaa, jotka arvioivat toiminnallista vauvanvaatetta kokemuksensa pohjalta.

Videomateriaali analysoitiin Expert Evaluation- asiantuntijaryhmässä ja videomateriaalista mitattiin hoitajien pukemiseen käyttämä aika (sek.) ja sovelletun MTM-menetelmän avulla laskettiin kädenliikkeet ja työvaiheiden määrä pukemisen aikana. Kyselylomakkeiden vastaukset kategorisoitiin ja analysoitiin kysymyskohtaisesti.

Observoitujen hoitajien työskentelyä tarkasteltaessa voidaan todeta ettei työtehokkuus (aika, käsien liikkeet, työvaiheiden määrä) parane heidän pukiessa vauvaa toiminnalliseen vaatteeseen. Hoitajien mielestä toiminnallisen vauvanvaatteen hyviin ratkaisuihin kuuluu pehmeä materiaali, kääntöhihat ja -lahkeet, sekä avattavat hihat jotka helpottavat kanyylin laittamista. Toiminnallista vauvanvaatetta tulisi vielä kehittää helpompi kiinnitysmekanismi nauhojen sijaan, sekä parantaa väri- ja kokotarjontaa. Lisäksi toivottiin materiaalia, joka paremmin kestäisi sairaalan korkeat pesulämpötilat.

Toiminnallinen Beibamboo- vauvanvaate on potilasturvallisuutta ja miellyttävää hoitoa edistävä tuote. Sen toiminnallisia ratkaisuja tulisi vielä kuitenkin kehittää, jotta vaatteen käytettävyys paranisi. Toiminnallisen vaatteen ratkaisuja voisi soveltaa myös muiden potilasryhmien, kuten vanhusten ja vammaisten, toiminnallisten vaatteiden suunnittelussa.

Tallennettuna: