Haku

TAVOITTEENA TERVE TEINI : Selvitys sieviläisten nuorten liikunnasta

QR-koodi

TAVOITTEENA TERVE TEINI : Selvitys sieviläisten nuorten liikunnasta

Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa tietoa sieviläisten nuorten liikunnasta.yön aihe on saatu vapaa-aikatoimen organisoijilta. Sievin kunnan hyvinvointisuunnitelmassa vuosille 2010-2013 yksi painopistealueista on nuorisotyö.Opinnäytetyössä selvitettiin sieviläisten nuorten käsityksiä liikkumaan motivoivista terveysvaikutuksista. Lisäksi selvitettiin sieviläisten nuorten liikuntakäyttäytymistä. Minkälaista liikunta ja kuinka paljon liikuntaa sieviläiset nuoret harrastavat. Edelleen työssä selvitettiin kuinka nuorten mielestä liikunnan harrastamista ja nuorten omaa terveyttä voitaisiin Sievissä parhaiten edistää.

Opinnäytetyön ainesto kerättiin sieviläisiltä 13-16 vuotiailta nuorilta, jotka opiskelivat Sievin Jussinpekan yläkoulussa keväällä 2011, kyselylomakkeen avulla (n=253, vastausprosentti 89%). Aineistot analysoitiin tilastollisin menetelmin, SPSS for Windows ohjelmaa hyödyntäen.

Sieviläisiä nuoria eniten liikuntaan motivoivia terveysvaikutuksia olivat aikuisikään jatkuva aktiivinen ja myönteisen suhtautumisen liikuntamalli sekä sydän ja verisuonisairauksien ennaltaehkäisy. Tärkeää on liikunnan parissa saatavat ystävät, onnistumisen tunteet ja itsetunnon koheneminen. Yläkoulun tytöistä 25% ja 23% pojista harrastaa liikuntaa suositusten mukaisesti. Valtaosa yläkoulun nuorista harrastaa terveytensä kannalta liian vähän liikuntaa. Liikunnan suhteen passiivisia nuoria oli 13,1%. Nuorten liikuntalajeista suosituimpia olivat lautailu/laskettelu, jääkiekko, jalka-, pesä-ja lentopallo, salibandy sekä lenkkeily. Sieviläiset nuoret harrastaisivat liikuntaa enemmän jos liikuntapuitteet olisivat paremmat ja välimatkat liikuntapaikoille lyhyemmät. Toiveina olisivat nuorison omat liikuntaryhmät ja koulun liikuntakerhot. Oman terveyden edistämisen tärkeimpänä keinona sieviläiset nuoret pitivät päihteettömyyttä.

Lähiliikuntapaikkojen, ohjaajien ja harrastekuljetus mahdollisuuksien kartoittaminen voisi olla kunnan tuleva terveyshanke. Hoitotyön kehittämisajatuksena olisi tuottaa malli nuorten toimintakyvyn ja terveyden riskitekijöiden arvioinnista ja liikuntaan ohjaamisen työvälineestä.

Tallennettuna: