Haku

Kohtaamisen estetiikka : Draama opetusmenetelmänä hoitoalan opinnoissa

QR-koodi

Kohtaamisen estetiikka : Draama opetusmenetelmänä hoitoalan opinnoissa

Tässä opinnäytteessä kuvataan Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Kajaanin ammattiopiston sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijoille pidettyjä yleisötyöpajoja, niiden suunnittelua, toteutusta ja soveltuvuutta osaksi sosiaali- ja terveysalan opintoja. Yleisötyöpajat olivat osa Oulun läänin alueteatterin Paha Lapsi teatteriesitystä. Opinnäyte on hankkeistettu. Työpajat toteutettiin maalis-huhtikuussa 2012.

Opinnäytteen tekijä ohjasi yhteensä neljä kolmen tunnin mittaista ennakkotyöpajaa ja neljä puolentoista tunnin mittaista jälkityöpajaa. Työpajojen aiheena oli tukeminen, sekä auttajan identiteetti. Työpajat koostuivat kehollisista yksin ja pareittain tehtävistä harjoitteista, ryhmän yhteisestä reflektiosta, sekä patsastyöskentelystä. Opinnäytteessä kuvataan ja reflektoidaan näitä oppimiskokemuksia. Työssä tarkastellaan myös draaman soveltuvuutta osaksi sosiaali- ja terveysalan kolutusta, kuinka draama toimintaympäristönä voisi edesauttaa oppimisen ja tiedon liittämistä käytännön työelämän tilanteisiin. Opinnäytteen tarkoitus on myös kehittää palvelutoimintamallia Kajaanin Kaupunginteatterin ja sosiaali- ja terveysalan oppilaitosten välille.

Tämä tutkimus on laadullinen tapaustutkimus. Tutkimusaineistona ovat työpajasuunnitelmat, tekijän työpäiväkirja, jota hän kirjoitti työpajojen aikana ja niiden jälkeen. Työpäiväkirja koostuu tekijän omista havainnoista, osallistujien huomioista, sekä työelämäohjaajan palautteesta. Aineistoa on kerätty myös palautelomakkeilla sekä osallistujilta että heidän opettajiltaan. Aineiston analyysin perusteella voidaan todeta, että esitys ja työpajat sopivat teemoiltaan ja opetusmenetelmältään hoitotyön opintoihin. Työpajat vahvistivat tekijän näkemystä siitä, että draamalliset oppimismenetelmät hoitotyön opinnoissa mahdollistavat teoreettisen tiedon soveltamista käytäntöön.

Tallennettuna: