Haku

OPINNÄYTETYÖN PROSESSIKUVAUS : Tutkimus kehitysvammaisten asumispalveluiden elämänlaatua mittaavasta kyselystä

QR-koodi

OPINNÄYTETYÖN PROSESSIKUVAUS : Tutkimus kehitysvammaisten asumispalveluiden elämänlaatua mittaavasta kyselystä

Kokkonen, Anne & Oikarinen, Tiina. Asumispalveluiden vaikutus kehitysvammaisten elämän-laatuun – Helppolukuisen kyselyn toimivuus vaikutusten mittaamisessa, opinnäytetyön raportti. Pieksämäki, syksy 2015, 16s. Diakonia-ammattikorkeakoulu, Pieksämäki. Sosiaalialan koulu-tusohjelma, sosionomi (AMK)

Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten Kentin yliopiston ”Easy read”-lomakkeet eli helppolukuiset, elämänlaatua mittaavat lomakkeet toimivat kehitysvammaisten aikuisten käy-tössä. Miten lomakkeen kuva kohtaa lomakkeella esitetyn kysymyksen? Miten onnistuu lomak-keen täyttäminen itsenäisesti? Hyödynsimme opinnäytetyössä Iso-Britanniassa olevan Kentin yliopiston kehittämiä ASCOT-lomakkeita ja niiden pohjalta suunniteltua helppolukuista kyse-lyä. Työn tavoitteena oli saada kootuksi tutkittua tietoa, jonka avulla lomakkeita voitaisiin ke-hittää.

Opinnäytetyön yhteistyökumppanina toimi Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, Diakonia-ammattikorkeakoulun tutkimuslaitos ja Kentin yliopisto. Kvalitatiivisen tutkimuksen aineisto kerättiin testaamalla Kentin yliopiston laatimia lomakkeita kehitysvammaisten asumis-palvelujen asiakkailla. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat kehitysvammaiset aikuiset. Pyrimme saamaan tutkimukseen osallistujia joiden vuorovaikutustaidot riittivät esitettyihin kysymyksiin vastaamiseen ja palautteen antamiseen kokemuksesta. Lopulta tutkimusryhmään valikoitui hen-kilöitä, jotka eivät täyttäneet esitettyjä vaatimuksia kognitiivisilta taidoiltaan, koska ryhmässä oli myös lukutaidottomia osallistujia.

Tutkimuksen tulosten mukaan vaikeasti kehitysvammainen osallistuja ei osannut yhdistää kuvia lomakkeella esitettyihin kysymyksiin. Kaikkien lomakkeiden kuvat eivät ilmaisseet osallistujille asiakokonaisuutta, vaan osallistujat osoittivat kuvista yksityiskohtia. Opinnäytetyön tuloksista havaitsimme vastaamista vaikeuttavia tekijöitä. Osassa lomakkeita tekstimäärä oli liian suuri, mikä vaikeutti osallistujan vastaamista. Koekäytössä selvisi, että lomakkeet toimivat hyvin, kun osallistujan kehitysvamma on lievä ja hän on lukutaitoinen.

Asiasanat: kehitysvammaisuus, asumispalvelut, elämänlaatu, ASCOT

Tallennettuna: