Haku

Kirkon työntekijöiden kokemuksia hengellisestä väkivallasta

QR-koodi

Kirkon työntekijöiden kokemuksia hengellisestä väkivallasta

Rajala, Noora. Kirkon työntekijöiden kokemuksia hengellisestä väkivallasta. Diak Etelä, Helsinki, kevät 2016, 60s, 2 liitettä. Diakonia-ammattikorkeakoulu, Sosiaalialan koulutusohjelma, Diakoninen suuntautumis-vaihtoehto, sosionomi (AMK) + diakonin virkakelpoisuus

Tämä opinnäytetyö käsittelee evankelis-luterilaisen kirkon työntekijöiden kokemuksia hengellisestä väkivallasta. Opinnäytetyön tavoitteena on kuvailla, millä tavoin hengelli-nen väkivalta voidaan määritellä, millä tavoin kirkon työntekijät ymmärtävät käsitteen ja miten työntekijöiden kokemukset hengellisestä väkivallasta vaikuttavat kirkon työhön.

Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla yhden seurakunnan työntekijöitä teemahaastattelun metodein. Haastatteluita tehtiin 11, joista opinnäytetyön aineistona on käytetty 10 haastattelua. Seurakunta sijait-see pääkaupunkiseudulla ja haastateltavat ovat 26–63-vuotiaita eri työalojen työntekijöitä. Tutkimusaineisto on analysoitu teema-analyysin keinoin.

Opinnäytetyöprosessi alkoi keväällä 2015 kirjalliseen aineistoon tutustumalla. Samaan aikaan löytyi yhteistyöseurakunta, jossa toteutettiin tutkimuksen laadullinen osuus eli teemahaastattelut. Haastattelut tehtiin elo-syyskuussa 2015 ja litteroitiin ja analysoitiin keväällä 2016. Tietopohjaosuudessa on esitelty kirkon työntekijäkuntaa ja uskonnon ja mielenterveyden suhdetta sekä määritelty väkivallan käsitteitä. Tutkimusaineiston ana-lyysissa on hyödynnetty hengellisestä väkivallasta kirjoitettua kirjallisuutta ja uskonnollisen painostuksen kokemuksiin liittyviä tutkimuksia.

Työntekijät määrittelivät hengellisen väkivallan käsitteen seuraavasti: hengellinen väkivalta liittyy uhrin hengellisyyteen tai uskonnolliseen vakaumukseen. Väkivaltaa voidaan perustella uskonnollisilla, hengellisillä tai jumalallisilla lähtökohdilla. Henkilökohtaisia kokemuksia hengellisestä väkivallasta oli noin puolella työntekijöistä ja havaintoja olivat tehneet lähes kaikki. Kokemuksia oli kertynyt eniten nuoruusiässä ja työelämän aikana. Omakohtaiset kokemukset vaikuttavat työnteossa asenteisiin, erilaisiin valintoihin työssä ja siihen, millä tavalla hengellisyyttä tuodaan esille työssä.

Tallennettuna: