Haku

TAIDELÄHTÖISET MENETELMÄT LASTEN TUNNEKASVATUKSEN VÄLINEINÄ : Tunteet tutuksi satujen ja maalaamisen keinoin

QR-koodi

TAIDELÄHTÖISET MENETELMÄT LASTEN TUNNEKASVATUKSEN VÄLINEINÄ : Tunteet tutuksi satujen ja maalaamisen keinoin

Diakonia ammattikorkeakoulu

Lindblom, Hanna. Taidelähtöiset menetelmät lasten tunnekasvatuksen välineinä. Tunteet tutuksi satujen ja maalaamisen keinoin. Pieksämäki, kevät 2016, 45 s. Diakonia ammattikorkeakoulu, Sosiaalialan koulutusohjelma, sosionomi (AMK), LTO-kelpoisuus.

Opinnäytetyön tavoitteena oli suunnitella ja toteuttaa neljä tunnekasvatustuokiota taidelähtöisten menetelmien avulla. Lisäksi tarkasteltiin sitä, mitä lapset kertovat tunnekokemuksistaan näiden tuokioiden aikana. Kaikki tuokiot videoitiin ja näiden tallenteiden pohjalta tehtiin litteroinnit sisällönanalyysiä varten.

Tunnekasvatustuokioiden aikana käsiteltiin neljää perustunnetta: pelkoa, vihaa, rakkautta ja surua. Tuokiot etenivät saman perusrakenteen mukaisesti. Ensin esiteltiin käsiteltävä tunne lukemalla satu, jossa tunne esiintyy. Tämän jälkeen keskusteltiin lasten kanssa heidän omista tunnekokemuksistaan ja siitä miten kyseistä tunnetta voi ilmaista. Keskustelun jälkeen lapset jatkoivat itsenäisellä työskentelyllä ja maalasivat kuvan tunteesta. Lopuksi maalauksia katseltiin yhdessä ja lapset saivat kertoa niistä. Toimintaan osallistui 8 esiopetusryhmän tyttöä ja poikaa, iältään 6–7-vuotiaita. Litteroidusta aineistosta otettiin tarkempaan analyysiin ne asiat, joita lapset nimesivät tunnekokemuksiensa aiheuttajiksi.

Lasten antama palaute tunnekasvatustuokioista oli pääosin hyvin myönteistä. Oman arvioni mukaan tuokiot onnistuivat hyvin ja lapset osallistuivat toimintaan aktiivisesti. Erityisesti maalaukset ja niiden pohjalta käyty keskustelu toivat esiin runsaasti lasten kokemuksia ja ajatuksia.

Tallennettuna: