Haku

Yhteistä kotia rakentamassa : Opiskelija-asukkaiden osallisuuden vahvistaminen Helsingin Diakonissalaitoksen Sanervakodin yhteisössä

QR-koodi

Yhteistä kotia rakentamassa : Opiskelija-asukkaiden osallisuuden vahvistaminen Helsingin Diakonissalaitoksen Sanervakodin yhteisössä

Korhonen, Minttu; Merikanto, Piia ja Mäkinen, Netta. Yhteistä kotia rakentamassa. Opiskelija-asukkaiden osallisuuden vahvistaminen Helsingin Diakonissalaitoksen Sanervakodin yhteisössä. Helsinki, kevät 2018, 80 s., 8 liitettä. Diakonia-ammattikorkeakoulu, Sosiaalialan koulutusohjelma, kristillisen lapsi- ja nuorisotyön suuntautumisvaihtoehto, sosionomi (AMK) + nuorisotyönohjaajan virkakelpoisuus.

Opinnäytetyö tehtiin yhteistyössä Helsingin Diakonissalaitoksen Sanervakodin kanssa. Sanervakoti on yhteisöasumisen yksikkö, jossa asuu muistisairaita, mielenterveyskuntoutujia sekä opiskelijoita. Opiskelijat asuvat yksikössä vuokralla ja heitä velvoitetaan tekemään yhteisöä hyödyttävää työtä kuukausittain.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia opiskelija-asukkaiden osallisuutta ja perehdytystä Sanervakodissa. Tavoitteena oli tuottaa opiskelija-asukkaille yhteisöopas, joka lisää heidän osallisuuttaan yhteisössä sekä yhtenäistää uusien opiskelija-asukkaiden perehdytystä. Tarve perehdytysmateriaalille ilmeni lokakuussa 2017 Sanervakotiin tutustumisen yhteydessä. Havainnoinnin ja haastatteluiden perusteella päätettiin, että oppaan nimeksi tulee yhteisöopas, sillä se sisältää hyödyllistä tietoa kaikille Sanervakodin opiskelija-asukkaille.

Opinnäytetyö on toimintatutkimus. Tutkimuksessa käytettiin kvalitatiivisia menetelmiä: havainnointia, haastattelua, avointa kyselyä sekä työpajatyöskentelyä. Opinnäytetyö koostuu raportista sekä liitteenä olevasta Sanervakodin yhteisöoppaasta. Raportti sisältää teoriaa yhteisöllisyydestä, yhteisöistä, yhteisöasumisesta, osallisuudesta, muistisairauksista ja perehdyttämisestä. Raportissa kuvataan myös toimintatutkimuksen prosessi.

Havainnoinnin ja haastatteluiden perusteella voitiin päätellä, että Sanervakodin opiskelija-asukkaat kokivat Sanervakodin omaksi kodikseen. Heille tulee kuitenkin tarjota enemmän tietoa muistisairauksista. Myös opiskelija-asukkaiden tekemän yhteisötyön käytäntöjä on yhtenäistettävä. Keskeisten tulosten pohjalta koottiin yhteisöopas Sanervakodin tarpeisiin.

Tallennettuna: