Haku

Ruoanilmaisjakelijoiden yhteistyömuotojen ja -tarpeen kartoittaminen pääkaupunkiseudulla

QR-koodi

Ruoanilmaisjakelijoiden yhteistyömuotojen ja -tarpeen kartoittaminen pääkaupunkiseudulla

TIIVISTELMÄ

Karvinen, Heidi. Ruoanilmaisjakelijoiden yhteistyömuotojen ja -tarpeen kartoit-taminen pääkaupunkiseudulla. Järvenpää, kevät 2010, 101 s., 3 liitettä. Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak Etelä Järvenpää. Sosiaalialan koulutusohjelma, Diakonisen sosiaalityön suuntautumisvaihtoehto, sosionomi (AMK) + diakonin virkakelpoisuus.

Tutkimuksessa tarkastellaan ruoan ilmaisjakelua. Tavoitteena on kartoittaa ruoanjakelun yhteistyömuotoja ja tuottaa kokonaisvaltainen näkemys ruokaa jakavien avustusjärjestöjen yhteistyön nykytilasta sekä verkostoitumisen haasteista.

Tutkimus on luonteeltaan ilmiökeskeinen. Tämän vuoksi ruoanjakeluun liitty-viä toimintoja lähestytään niiden luonnollisissa ympäristöissään laadullista tutkimusta hyödyntäen. Tutkimuksessa sovelletaan etnografista tutkimusmenetelmää: tutkija on osallistunut itse aineiston keruuseen kenttäjaksonsa kuluessa kevään, kesän ja syksyn 2009 aikana Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Tutkimusaineisto koostuu kuudesta puolistrukturoidusta haastattelusta, jotka tehtiin ruoanjakelusta vastaaville henkilöille syksyllä 2009. Tutkimuksessa ovat mukana seuraavat toimijat: Helsingistä kansainvälinen seurakunta (IEC), Pelastusarmeija, Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö, Herttoniemen seurakunnan Myllypuron toimipiste, Espoosta Manna-Apu ja Vantaalta RuokaApuyhdistys.

Kerätyn aineiston analyysissa sovellettiin sisällönanalyysia joustavasti. Samanaikaisesti löytyneitä käsitteitä peilattiin kirjallisuuteen. Tutkimuksen pääkäsitteet muodostuvat ruoanjakelun ydinelementeistä eli yhteistyöverkostosta, resursseista, yhteistyön sisällöstä ja johtamisesta sekä verkostoitumisen ehdoista, mahdollisuuksista ja uhista. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan ruoanjakelun jatkuvuutta ja tulevaisuuden näkymiä kerättyjen havaintojen sekä Ruoka-aputyöryhmän selvityksen (2008) pohjalta.

Tutkimus pureutuu yhteistyön edellytyksiin ja sen mahdollisiin ongelmakohtiin sekä antaa tietoa verkostoitumisen kannalta keskeisten tekijöiden ja toimintojen välisistä yhteyksistä. Tutkimuksen tarkoitus on tukea ruoanjakelun kehittämistä. Tutkimusaineiston ja lähdekirjallisuuden avulla pohditaan myös kolmannen sektorin roolia avunantajana.

Avainsanat: laadullinen tutkimus, etnografia, ruoan ilmaisjakelu, kolmas sektori, diakonia, verkostoituminen

Tallennettuna: