Sökning

Ruoanilmaisjakelijoiden yhteistyömuotojen ja -tarpeen kartoittaminen pääkaupunkiseudulla

QR-kod

Ruoanilmaisjakelijoiden yhteistyömuotojen ja -tarpeen kartoittaminen pääkaupunkiseudulla

TIIVISTELMÄ

Karvinen, Heidi. Ruoanilmaisjakelijoiden yhteistyömuotojen ja -tarpeen kartoit-taminen pääkaupunkiseudulla. Järvenpää, kevät 2010, 101 s., 3 liitettä. Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak Etelä Järvenpää. Sosiaalialan koulutusohjelma, Diakonisen sosiaalityön suuntautumisvaihtoehto, sosionomi (AMK) + diakonin virkakelpoisuus.

Tutkimuksessa tarkastellaan ruoan ilmaisjakelua. Tavoitteena on kartoittaa ruoanjakelun yhteistyömuotoja ja tuottaa kokonaisvaltainen näkemys ruokaa jakavien avustusjärjestöjen yhteistyön nykytilasta sekä verkostoitumisen haasteista.

Tutkimus on luonteeltaan ilmiökeskeinen. Tämän vuoksi ruoanjakeluun liitty-viä toimintoja lähestytään niiden luonnollisissa ympäristöissään laadullista tutkimusta hyödyntäen. Tutkimuksessa sovelletaan etnografista tutkimusmenetelmää: tutkija on osallistunut itse aineiston keruuseen kenttäjaksonsa kuluessa kevään, kesän ja syksyn 2009 aikana Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Tutkimusaineisto koostuu kuudesta puolistrukturoidusta haastattelusta, jotka tehtiin ruoanjakelusta vastaaville henkilöille syksyllä 2009. Tutkimuksessa ovat mukana seuraavat toimijat: Helsingistä kansainvälinen seurakunta (IEC), Pelastusarmeija, Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö, Herttoniemen seurakunnan Myllypuron toimipiste, Espoosta Manna-Apu ja Vantaalta RuokaApuyhdistys.

Kerätyn aineiston analyysissa sovellettiin sisällönanalyysia joustavasti. Samanaikaisesti löytyneitä käsitteitä peilattiin kirjallisuuteen. Tutkimuksen pääkäsitteet muodostuvat ruoanjakelun ydinelementeistä eli yhteistyöverkostosta, resursseista, yhteistyön sisällöstä ja johtamisesta sekä verkostoitumisen ehdoista, mahdollisuuksista ja uhista. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan ruoanjakelun jatkuvuutta ja tulevaisuuden näkymiä kerättyjen havaintojen sekä Ruoka-aputyöryhmän selvityksen (2008) pohjalta.

Tutkimus pureutuu yhteistyön edellytyksiin ja sen mahdollisiin ongelmakohtiin sekä antaa tietoa verkostoitumisen kannalta keskeisten tekijöiden ja toimintojen välisistä yhteyksistä. Tutkimuksen tarkoitus on tukea ruoanjakelun kehittämistä. Tutkimusaineiston ja lähdekirjallisuuden avulla pohditaan myös kolmannen sektorin roolia avunantajana.

Avainsanat: laadullinen tutkimus, etnografia, ruoan ilmaisjakelu, kolmas sektori, diakonia, verkostoituminen

ABSTRACT

Karvinen, Heidi. Exploring the Forms of Co-Operation and Its’ Need among the Food Rescue Organizations in Helsinki Metropolitan Area. 101 p., 3 appendic-es. Language: Finnish. Järvenpää, Spring 2010.

Diaconia University of Applied Sciences. Degree Programme in Social Services, Option in Diaconal Social Work. Degree: Bachelor of Social Services.

The thesis investigates free food providing for people in need. The aim of this study was to explore forms of co-operation and provide a holistic view for the current state of co-operation and challenges of networking.

The thesis is phenomenon-based. Furthermore, it is a qualitative research, in which the activities linked to free food providing are approached in their natural settings. The study applies ethnography flexibly. The researcher took part in gathering data from the field during her fieldwork period in Helsinki, Espoo and Vantaa, spring through autumn 2009. The empirical data consists of six semi-structured interviews, conducted with people who were in charge of food providing in autumn 2009. The following food providers took part in this study: Kansainvälinen seurakunta (IEC), Pelastusarmeija, Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö, Herttonimen seurakunta (Myllypuro) from Helsinki and in addition Manna-Apu from Espoo and RuokaApuyhdistys from Vantaa.

The gathered data was analyzed flexibly by the content analysis and discovered concepts were reflected based on the literature. The main concepts derived from the data, are the core elements of free food providing: co-operation network, resources, the contents of co-operation and leadership, net-working terms, -possibilities and -threats. In addition the thesis examines the continuity of free food providing and its’ future scenarios by using the gathered data and the statement of Ruoka-aputyöryhmä (Food Aid-Team) 2008.

The study explores pre-conditions to co-operation and problems that may occur during co-operation process. In addition it provides information on interactions and interconnections of mentioned core elements. Further, the study aims to support development of food providing. The Third Sector’s role as a food aid-provider in Finland is discussed through the data and literature.

Key words: qualitative research, ethnography, free food providing, the Finnish third sector, diaconia, networking

Sparad: