Haku

Ikääntymisen vaikutus viittomakielentulkin työhön

QR-koodi

Ikääntymisen vaikutus viittomakielentulkin työhön

TIIVISTELMÄ

Kulmala, Elli; Laakso, Marjaana & Sihvonen, Marleena. Ikääntymisen vaikutus viittomakielentulkin työhön. Diak Länsi, Turku, kevät 2012, 67 s., 2 liitettä. Diakonia-ammattikorkeakoulu, Viittomakielentulkin koulutusohjelma, viittomakielentulkki (AMK).

Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, vaikuttaako ikääntyminen viittomakielentulkin työhön ja millaisia mahdolliset vaikutukset ovat. Aihe on ajankohtainen, sillä viittomakielen tulkkaus on Suomessa alana nuori, ja vasta viime vuosina ensimmäiset viittomakielentulkit ovat jääneet alalta eläkkeelle. Aihetta ei ole tutkittu Suomessa aikaisemmin.

Opinnäytetyön tutkimusaineisto kerättiin sähköisenä Webropol-kyselynä, joka lähetettiin tulkeille Suomen Viittomakielen Tulkit ry:n postituslistojen kautta. Vastauksia pyydettiin 40 vuotta täyttäneiltä viittomakielentulkeilta, sillä lähdekirjallisuuden perusteella ikääntymiseen liittyvät muutokset alkavat noin 40 vuoden iässä. Kyselyssä kerättiin tietoa ikääntymiseen liittyvistä fyysisistä ja kognitiivisista muutoksista sekä palautumisesta. Näitä samoja teemoja käsiteltiin teoriaosuudessa lähdekirjallisuuden perusteella. Opinnäytetyö on kvantitatiivinen tutkimus.

Tuloksista kävi ilmi, että ikääntyminen koettiin viittomakielentulkin työn kannalta positiivisena asiana. Vaikka fyysiset toiminnot saattavat heikentyä, elämänkokemus koetaan sitäkin tärkeämpänä. Elämänkokemus auttaa tulkkausprosessin hallinnassa, asiakkaiden kohtaamisessa ja yleissivistyksen karttumisessa. Lisäksi kieli- ja tulkkaustaito kehittyvät kokemuksen myötä.

Asiasanat: fyysiset muutokset, ikääntyminen, kognitiiviset muutokset, palautuminen, viittomakielentulkit

Tallennettuna: