Haku

PEREHDYTYKSESTÄ PALAUTEILTAAN : Leirityöntekijäprosessin kehittäminen Tuusulan seurakunnassa

QR-koodi

PEREHDYTYKSESTÄ PALAUTEILTAAN : Leirityöntekijäprosessin kehittäminen Tuusulan seurakunnassa

TIIVISTELMÄ

Ahonen, Roope. Perehdytyksestä palauteiltaan. Leirityöntekijäprosessin kehittäminen Tuusulan seurakunnassa. Syksy 2013, 76 s., 3 liitettä. Diakonia-ammattikorkeakoulu. Sosiaalialan koulutusohjelma, Kristillisen lapsi- ja nuorisotyön suuntautumisvaihtoehto, sosionomi (AMK) + kirkon nuorisotyönohjaajan virkakelpoisuus.

Kehittämishankkeellisen opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää Tuusulan evankelis-luterilaisen seurakunnan rippikoulutyön leirityöntekijäprosessia eli varsinkin leirityön-tekijöiden perehdytystä ja heiltä saadun palautteen keräämistä. Kehittämishanke toteutettiin yhteistyössä Tuusulan seurakunnan rippikoulupastorin kanssa vuonna 2013, ja se koski 14 leirityöntekijää.

Kehittämishankkeessa aineistona käytettiin erilaisia kirjallisia lähteitä, kuten Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virallisia asiakirjoja, Tuusulan seurakunnan omia oppaita ja asiakirjoja sekä aihetta käsitteleviä opinnäytetöitä ja kirjallisuutta. Kehittämishankkeessa aineistona käytettiin myös aiheeseen liittyviä Internet-sivuja sekä Tuusulan seurakunnan työntekijöille toteutettuja haastatteluita ja Tuusulan seurakunnan kesien 2012 ja 2013 leirityöntekijöille tehtyjä kyselylomakkeita.

Lähdekirjallisuudesta ja muusta materiaalista nousi esiin, että hyvän perehdytyksen tulisi tukea käytännön toimenpiteillä ja tiedolla työn aloittamista, työyhteisöön sisälle pääsyä ja työorganisaation ymmärtämistä. Palautteenkeruun tulisi puolestaan tukea tehtävää työtä ja auttaa työn kehittämisessä. Nämä ja muut kriteerit pyrittiin täyttämään leirityöntekijäprosessia kehittämällä ja luodun perehdytyksen avulla.

Kehittämishankkeessa luotiin Tuusulan seurakunnan rippikoulutyön leirityöntekijöille perehdytys, joka pidettiin toukokuussa. Luotu perehdytysmalli perustui ryhmämuotoi-seen ja räätälöityyn perehdyttämiseen. Perehdytyksen pohjana oli Tuusulan seurakunnan Rippikouluopus 2013 ja yhtenä menetelmänä käytettiin ryhmäkeskustelua. Ryhmä-keskustelua käytettiin myös päämenetelmänä syyskuun palauteillassa, minkä lisäksi palautteen keräämiseen liittyi leirityöntekijöille tehty kyselylomake. Leirityöntekijäprosessiin kuului myös tiedottaminen ja muu tarvittava tuki, josta vastasi rippikoulupastori. Kehittämishanketta arvioitiin kerätyn palautteen sekä rippikoulupastorin haastattelun avulla.

Kehittämishanke kehitti seurakunnan leirityöntekijäprosessia ja onnistui luomaan hyvän perehdytyksen. Järjestettyä perehdytystä ja palauteiltaa pidettiin hyvinä ja ne tukivat rippikoulupastorin ja leirityöntekijöiden työtä. Koko leirityöntekijäprosessin kehittämi-nen koettiin saadun palautteen perusteella tärkeänä ja hyödyllisinä asiana Tuusulan seurakunnan rippikoulutyön kannalta. Toteutettu kehittämishanke osoittaa, että leirityöntekijöiden perehdyttämisestä on hyötyä seurakunnalle.

Asiasanat: kehittämishanke, seurakunta, rippikoulutyö, leirityöntekijä, leirityöntekijä-prosessi, perehdytys, palaute 

Tallennettuna: