Haku

NUORTEN AIKUISTEN KOKEMUKSIA HYVINVOINNIN JA OSALLISUUDEN VAHVISTUMISESTA ETEENPÄIN-HANKKEESSA

QR-koodi

NUORTEN AIKUISTEN KOKEMUKSIA HYVINVOINNIN JA OSALLISUUDEN VAHVISTUMISESTA ETEENPÄIN-HANKKEESSA

Tämän opinnäytetyön tarkoitus oli tarkastella 18–25-vuotiaiden itsenäistyvien nuorten aikuisten hyvinvointia ja osallisuutta nykypäivän Suomessa. Kohderyhmänä toimivat SPR:n Nuorten Turvatalojen ja Vamoksen koordinoimassa Eteenpäin – Itsenäistymisen tukea digitaalisesti kasvukeskuksiin -hankkeessa mukana olleet nuoret. Työyhteistyötaho halusi erityisesti selvittää, millä tavoin nuorten kokemus hyvinvoinnista ja osallisuudesta on muuttunut hankkeen aikana.

Opinnäytetyö oli tutkimuspainotteinen ja toteutus kvalitatiivinen ja kvantitatiivinen tutkimus. Tutkimusaineistona käytettiin 3X10D-elämäntilannemittarin alku- ja loppuarvion kyselytuloksia. 3X10D- elämäntilannemittari mittaa kohderyhmän kokemuksia elämän eri osa-alueista, joita ovat terveydentila, kyky voittaa eteen tulevia haasteita, asumisolot, pärjääminen, ihmissuhteet, ystävien määrä, taloudellinen tilanne, omien vahvuuksien kehittäminen, itsetunto ja tyytyväisyys elämään kokonaisuutena. Kyselyssä oli sekä suljettuja että avoimia kysymyksiä. Tutkimus tehtiin anonyymisti ja aineistona käytettiin yhteistyötaholta saatua valmista aineistoa. 3X10D-alkukartoitukseen osallistui 47 nuorta ja loppukartoitukseen 19 nuorta.

Johtopäätös on, että itsenäistyvien nuorten aikuisten elämänvaiheen erityisyyden tunnistaminen ja sen tukeminen on hyödyllistä Eteenpäin-hankkeen kaltaisen työn avulla. Nuoret aikuiset hyötyvät helposti saatavasta ja kokonaisvaltaisesta tuesta. Tuki, osallisuuden kokemukset ja usko omaan pärjäämiseen lisäävät nuorten aikuisten hyvinvointia aikuistumisen elämänvaiheessa. Nuoren lähiyhteisön voimavarojen vahvistaminen vahvistaa myös nuoren heiltä saamaa tukea.

Asiasanat: arjen taidot, hyvinvointi, itsenäistyminen, nuoret aikuiset, osallisuus

Tallennettuna: